Беседа:Кутело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Редакция[редактиране на кода]

Здрасти Кочев, в последната редакция има няколко съществени неточности:

  • ръбът при върха е дълъг 580 метра;
  • северозападната кота по ръба е висока 2908 м., югоизточната (източната) е 2903 м - по официална топографска карта ЕТК М1:10 000. Междинно има още 2 коти, едната 2892 м, другата неописана в картата;
  • връхната кота - северозападната 2908 м - не е встрани от билото, а е на самото било;
  • седловината Премката се свързва с Кутело при третата, неописана в картата кота. Крайната източна кота - 2903 м - е на изток от кота номер 3;
  • на североизток склоновете му почти отвесно се спускат към циркус Кутело, а не Бански Суходол. ц. Бански суходол се намира под северните скатове на върха.
  • на изток от Кутело (I, кота 4 2903 м) не се отделя едноименен рид - рид Кутело не съществува. На изток-североизток от Кутело (кота 4, 2903 м) се отделя рид с местността (денудацията) Равния чал, наричан още рид Равния чал. В някои късни източници този рид се именува Палашица, но с това име е познат специфичен склон над Бъндеришка поляна, откъдето често пада голяма лавина (оттам и името Палашица).
  • Ридът Църномогилски чал се отделя от същата кота 4, но на север-североизток, като мястото на разклоняване е твърде неясно поради карстовия характер на района. Църна могила е връх по това било, на едни картни материали даден като кота 1977, в други картни материали споменат като кота 1567 в крайните понижения на рида Равния чал.
  • Ридът Равния чал в никакъв случай не може да се възприеме като странично разклонение на Църномогилски чал. Той по-скоро е логично продължение на билния ръб на връх Кутело.

Поздрави, --Dido3 (беседа) 19:04, 30 август 2013 (UTC)

Здрасти Дидо! Статията за Кутело отдавна ми бодеше очите, докато се наканя да я „постегна“. Последната ми редакция е изцяло съобразена с описанието на Николай Даутов, което съм посочил като източник. Същевременно съм се стремял максимално да запазя заварения текст. Приемам твоите забележки, и когато можеш коригирай текста. Моите спомени на терен са доста поизбледнели и затова се доверявам на твоята компетентност. :-)--Кочев (беседа) 07:08, 31 август 2013 (UTC)
Поради съществуващи неточности в последните ми редакции, върнах стария вид на статията.--Кочев (беседа) 07:31, 10 октомври 2013 (UTC)