Беседа:Кушнишки манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

През 1917 в свой доклад директорът на Етнографския музей в София Младен Панчов пише за манастира: "В един гръцки надпис над аязмото в двора на манастира, вероятно от по-нови времена препис от стар такъв, се обяснява, че манастирът е основан в 518 г. подир Христа от монаха Германос след чудотворно посочване на вода от птицата кос (по гръцки Косифос), затова и манастирът се налича Косифиниса - женски род, защото се отнася до Св. Богородица..." (ЦДА, ф. 177, оп.1, а.е. 475, л. 25 гр.). Не мога да взема отношение към предложената етимология, но ако се намери втори източник, който да потвърди версията/легендата за VІ век като начало на манастира, можем да го включим в текста на статията.--Simin 19:15, 7 април 2008 (UTC)

Чак сега видях в гръцката У, че и там е 518 г. Мисля, че това е е достатъчно.--Simin 19:23, 7 април 2008 (UTC)

В единия източник пише друга етимология, но това за гърците е нормално:-) - "Το όνομα της Μονής, κατά μία από τις τρεις (3) εκδοχές, οφείλεται στο θαύμα της εικόνας της Παναγίας, η οποία έλαμπε και σκορπούσε φως "φοινικούν", δηλαδή κόκκινο, όπως η πορφυρά των Φοινίκων. Απ' αυτό προέρχεται και η ονομασία". А и тоя Герман кой е - един Бог знае - на някои места е Свети Герман, т.е. патриархът от 8 век, на други е 6 век - изобщо хаос, затова и не съм се занимавал с историята.--Мико 19:39, 7 април 2008 (UTC)

Нашите са го обрали страховито - една цяла зала в НИМ е пълна с неща от манастира - наречен е по различни начини, но предимно Косиница. Да вземем на прекръстим на Кушнишки манастир? --Мико 10:12, 5 октомври 2011 (UTC)

Патриарх Дионисий[редактиране на кода]

Какъв е тоя свети Дионисий партиарх в Константинопол в края на 18 век загадка? --Мико 18:06, 5 октомври 2011 (UTC)