Беседа:Майка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

--Dimotika 14:22, 17 септември 2007 (UTC) Премествам по-голямата част от статията тука. Има хубави неща, но те като цяло са за един бъдещ раздел в статията Отношения на майката и детето, а и има нужда от доста форматиране:

Много често деца, които са изоставени, не приемат природната си майка[източник?], ако тя се появи, тъй като това е близост, формирана с години. Връзката с майката и изобщо с родителите е много особена и различна от всички останали.
Смята се за неморално и изобщо нехуманно майка да изостави детето си. В ранна възраст децата зависят особено много от майка си, тъй като тя ги кърми след раждането. /За съжаление не всички жени желаят да кърмят - поради психологически или чисто естетически причини. Децата зависят от грижите на възрастните, а не конкретно от майките си. Баща, баба, дори детегледачка могат да полагат необходимите грижи и внимание за едно бебе/
Смята се, че това е изключително полезно за бебето /това твърдение е оспорвано, преди години дори е имало пропаганда, че кърмата не е пълноценна храна за детето!/, тъй като майчината кърма съдържа специални съставки, които не могат да бъдат набавени чрез заместителни храни[източник?].
Важен е и допирът между детето и майката, който е приятен и успокояващ и за двамата /субективно мнение/.
Майката също така е отговорна за възпитанието на детето. Очаква се, че заедно с бащата, тя ще играе основна роля във формирането на характера му и представата му за света. /Това като цяло зависи от традициите на обществото, в което живее семейството. Различни култури - различни представи./.
Много често в ранните години майката има статут на идол за детето. То й подражава, разчита на нея за защита, забавление, а по-късно и за съвети. В пубертета децата и майките много се карат. Детето разбира, че майка му не е всеможеща и всезнаеща. Започва да се опитва да излезе от контрола й. Тя се опитва да го поучава, за да му спести грешки и болки и да го предпази от беди и неблагополучия. Често има неуспех и за двете страни. По-късно децата започват да разбират майките си, особено когато се сдобият със собствена челяд. /Това пак много зависи от конкретното общество. Изтъкват се по-скоро проблеми на съвременния начин на живот./


М, не разбрах какъв е проблемът с този текст? --Поздрави, Петър Петров 14:27, 17 септември 2007 (UTC)
--Dimotika 14:26, 18 септември 2007 (UTC) Вмъкнах малко коментари (зелено) в посочения по-горе цитат.
Да, така вече е съвсем ясно. --Поздрави, Петър Петров 14:31, 18 септември 2007 (UTC)

Преведох голяма част от германската статия. Не знам кой какво е връщал, но статията беше гола като пушка, само с едно изречение, а това е срамота. --Манаси Удобното 10:48, 18 октомври 2007 (UTC)


World Health Organization по въпроса за ползата от кърменето - [1] --Maymay 14:50, 18 октомври 2007 (UTC)