Беседа:Мария Бакалова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Вандализми – премахване на значима информация, тенденциозни преводи[редактиране на кода]

Премахването на информация от статията за значими награди въз основа на нечие частно мнение (Rebelheartous), рязко контрастиращо с мнението на специалистите и обществото, е вандализъм. Особено фрапиращи случаи:

  • за „незначимата“ според г-н/г-жа Rebelheartous награда на Гилдията на киноактьорите (Screen Actors Guild Awards) [1] има статии в 48 езикови версии на Уикипедия. Награда, отличаваща „изключителни изпълнения във филмите и телевизионните предавания“, чието раздаване е „едно от най-големите събития за награди в Холивуд от 1995 г.“ Е, вероятно и Холивуд е нещо незначително за нечии тукашни критерии.
  • за „незначимата“ според него/нея награда „Изборът на критиците“ (Critics' Choice Movie Award) има статии в 30 езикови версии на Уикипедия. Дава се „в чест на най-добрите постижения в киното“, показател за успех на наградите Оскар. Английската статия за Мария Бакалова започва именно с отбелязването на тази награда [2].
  • за „незначимата“ според него/нея награда на Националното общество на кинокритиците в САЩ (National Society of Film Critics) [3] има статии в 20 езикови версии на Уикипедия. „Организацията е известна със своите висококачествени вкусове, а годишните ѝ награди са едни от най-престижните награди на кинокритиците в САЩ“ [4]. Е, изглежда тяхното мнение е маловажно спрямо това на пишещ тук анонимен „специалист“.
  • Така може да се продължи и за други „незначителни“ награди, като Лондонския кръг на критиците и пр. Съпоставката с англоезичната статия е фрапираща. Контрастът със значимостта на налични статии за български актьори и озвучаващи такива – също.

В допълнение:
Наградите на Гилдията на киноактьорите са за „изключителни изпълнения“ (Outstanding Performance by... ), в случая Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role [5]. Множество други награди се наричат „За най-добра главна/поддържаща и т.н. роля“, но тази се отличава от другите и по всички правила се превежда така, както гласи. --Randona.bg (беседа) 18:19, 31 март 2021 (UTC)

Нито една от тези награди не е незначителна, а и Уикипедия работи на принципа колкото повече награди - толкова повече значимост, защото се приема като доказателство за успех. Особено за постижения в сферата на изкуството няма как да има друг фактически показател.--Ģiverņ (беседа) 12:53, 1 април 2021 (UTC)
Упражнявате си английския и знанията по кинонагради? Няма лошо, само не разбрах защо ме тагвате. И по-важното, по какъв начин именно вашите редакции трябва да останат. Мария Бакалова я има в общо 27 награди и 44 номинации тук, като много от тези отличия имат статии и в Уикипедия. Уважавам всяка една от тях, но това не ги прави на равна нога с Оскари, Златни глобуси и БАФТА. Това, че нещо го има в други n на брой Уикипедии, също не е повод за присъствието му при нас. Многократно е коментирано по различни поводи и на многобройни беседи. Освен това английската Уикипедия е равна на българската, която пък от своя страна на гръцката и турската и т.н. Няма по-значима Уикипедия или нещо подобно. Имайте предвид, че няма да си играя на война с вас, но очаквам компетентен и аргументиран отговор.--Rebelheartous (беседа) 16:40, 2 април 2021 (UTC)
Отговор на какво? Дали си упражнявам английския и знанията по кинонагради? Или защо Ви тагвам? Колкото до „моите редакции“, доста (почти всички) неща са били написани от други, а изтрити от Вас, преди моята намеса. То и аз очаквам отговор защо си мислите, че Вашето мнение е по-важно от това на другите. --Randona.bg (беседа) 18:23, 2 април 2021 (UTC)
Обясних по-горе защо едни награди имат по-голяма важност от други. Дадох и линк.--Rebelheartous (беседа) 20:33, 5 април 2021 (UTC)
Всеизвестната значимост на едни награди не означава в Уикипедия да се включват само „Оскари, Златни глобуси и БАФТА“, както съответно в други области само Златни топки или Нобелови награди. Или ще трябва генерално разчистване. Впрочем според мен наистина е необходимо в много статии да се махнат маловажни, ведомствени и пр. награди и се учудвам как такива са се изплъзнали от вниманието на събеседника ми тук Rebelheartous. И ще трябва без двойни стандарти. --Randona.bg (беседа) 18:27, 6 април 2021 (UTC)