Беседа:Мария Думбалакова

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Детайли от биографията[редактиране на кода]

Някои неща са взаимствани от https://www.myheritage.com/names/мария_илиева?lang=BG#. Не е особено благонадежден източник, но може би по-добре от нищо, докато не се намери друго.

Maria Илиева (Dumbalakova), 1870-1948 Maria Илиева (Dumbalakova) was born on month day 1870, at birth place. Maria married Yordan Jordan at marriage place. Yordan was born on Юли 15 1865, in Велес-Македония. They had one daughter: Nevena Yordanova Savov (Jordan). Maria passed away on month day 1948, at age 77 at death place.

— Luchesar • Б/П 18:31, 2 февруари 2019 (UTC)[отговор]

Грешки (сигурни и потенциални) в сайта myheritage.com и в „Солун и българите“[редактиране на кода]

Рождената година 1870 г. в myheritage.com е много съмнителна. Брат ѝ Михаил (р. 1882) излиза с 12 години по-малък. Обаче самата тя пише, че брат ѝ е по-малък с 5–6 години. Т. е. или неговата рождена година не е вярна, или нейната. Допускам, че нейната, защото (1) тази на брат ѝ трябва да е по-добре проучена и (2) защото ми се струва странно тя да е завършила Солунската чак на 24-годишна възраст (1894) – обикновено са завършвали около 18-годишни. Та допускам, че е родена около 1876 – така хем ще е завършила на 18, хем с брат ѝ ще имат 6 години разлика. Т.е. датата ѝ в myheritage.com е грешна.

В източника „Солун и българите“ тотално са объркали нещата. Направо са елиминирали Мария Думбалакова като сестра на Димитър, Михаил и Трендафил. И не стига това, ами са я обявили за майка на Михаил Думбалаков, което е направо нелепо (и дори са написали това под снимката, на която се вижда, че по възраст не може да е така). Добре че все пак са дали и обратната страна на снимката, където се чете, че им е сестра усмивка. Странно е, че в надписа фигурира и Атанас Думбалаков, който очевидно не е на снимката (покойник е), вероятно просто е споменат като баща.

Чудя се в нашето дърво майката Мария дали е дошла от тази грешка в „Солун и българите“ или е имало друг източник за Грацонева. И си мисля дали при толкова много грешки този източник въобще трябва да фигурира. --Randona.bg (беседа) 19:03, 27 ноември 2022 (UTC)[отговор]

Възможно е да е от спомените на Михаил. Погледнах по диагонала не видех, начи си е от Май Херитидж.-- Мико (беседа) 21:00, 27 ноември 2022 (UTC)[отговор]