Беседа:Масов гроб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Престъпление ли е / Сливане[редактиране на кода]

не може ли да оставим и военни престъпления, има врязка статията към такива--Радостина Георгиева 03:59, 8 юни 2007 (UTC)

не си прав, виж статиите на другите езици, освен това е пряко свързан с военни престъпления, ако видиш, тази категория съществува в другите езици, знам че е отвратителна статия за печата, но това е положението...--Радостина Георгиева 04:02, 8 юни 2007 (UTC)

Според мен не е престъпление, но нека и други да кажат. А че е за сливане - за сливане е. Дори на en е мъниче - както тази, така и en:Grave (burial). --V111P 04:17, 8 юни 2007 (UTC)
Не всяка статия, която е мъниче е за сливане с друга. Ще изчакаме да се събудят в БГ да си кажат думата, но за мен масовият гроб се свързва преди всичко с военни престъпления - избиване на хора в концлагери или просто масово разсрелвани...--Радостина Георгиева 04:34, 8 юни 2007 (UTC)
Или с погребване на умрели от чума или друга непрестъпна епидемия.--Мико Ставрев 05:41, 8 юни 2007 (UTC)
Ндаааа. Ще се сещате за мене и как точно коментирам в подобни случаи: деебеш и тъп педерас деебеш, намери кога да си демонстрира педераслъка и сатанизма. --ИнжИнера 07:15, 8 юни 2007 (UTC)

Необосновани твърдения[редактиране на кода]

  1. „Мотивацията за използване на масови гробове по време на война и геноцид обикновено е да се прикрие наличието на военни престъпления“ ??? Това не следва отникъде. Пример от нашата история: Под Шипка има масов гроб на 10 до 16 хиляди турски войници, загинали при неуспешните атаки на прохода. Никакво престъпление, алагер ком алагер. Могли сме, избили сме ги, и от нашите много са си оставили костите там. Този гроб бе, дето щеше да има паметна плоча: „Тук са костите на ...“ ама нещо намешаха Сюлейман, плочата стана паметник и се вдигна патардия.
  2. Къде има „спорове сред епидемиолозите дали при природни бедствия се налага труповете да се оставят за традиционно погребение или да се погребват в масови гробове“ Източник моля. --ИнжИнера 06:27, 11 юни 2007 (UTC)
Премествам твърденията тук:

Мотивацията за използване на масови гробове по време на война и геноцид обикновено е да се прикрие наличието на военни престъпления.

Има спорове сред епидемиолозите дали при природни бедствия се налага труповете да се оставят за традиционно погребение или да се погребват в масови гробове: например ако бедствието се случи през зимата, вероятността мухите да разпространят зарази е много малка, което намалява риска от разпространяване на дизентерия, диария, дифтерия или тетанус. Това прави използването на масови гробове недотам наложително. Последните проучвания показват, че вероятността от пренасяне на зараза от умрели е минимална и че масовите гробове могат да причинят повече вреда, отколкото да са необходимо решение.

Спас Колев 13:01, 25 февруари 2008 (UTC)