Беседа:Маточинска крепост

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

"Маточинската крепост е крепост в Югозападна България, разпожена върху плато на високо издигнат от низината на река Тунджа рид" - географското съчетание между Тунджа и Югозападна България ме тревожи? Romel

Ами то се дължи на една обсесия с дадена историкогеографска област, която редакторът явно има.Ухилен съм--Мико Ставрев 12:13, 24 септември 2007 (UTC)[отговор]
Аз го оправих, след като погледнах къде е село Маточина. --Daggerstab 12:16, 24 септември 2007 (UTC)[отговор]

Разкопките от 2017 год.[редактиране на кода]

Нерегистриран потребител е добавил информация от медийни публикации, които нямат научен или дори научно-популярен хараактер, свързани с очаквания на екипа и институцията, ръководеща разкопките (НИМ) - преди самите разкопки да са започнали.

Неприемливо е да се публикуват като свършен факт предположения и очаквания "преди" започване на разкопките, пък били те и на шефове на музеи, археолози или професори. Те не са свършен факт, в смисъл какво вече са открили, ами "очаквания", надежди и т.н. на съответната институция. След като открият нещо, пък нека тогава да допълваме статията, нали? Например, през октомври 2017 НИМ съобщи до пресата, че техният археологически екип е открил втори оловен печат, само че от по-късна епоха. Това да го сложим е приемливо, разбира се, защото отговаря на правилата на Уикипедия.

Против правилата на Уикипедия е публикуването на информация от медиите със сензационен характер, без научна лексика или с неправилна терминология. Например, военни термини от ХХ в. като "главна квартира", "щаб" или "команден пукнт/команден център" са нъпълно неприложими за военното дело през Късната античност и Средновековието. Изчакайте НИМ или проф. Б. Димитров да изложи виждането си в научна публикация или поне-научно-популярен текст, пък тогава да цитираме. Въпреки всеобщото мнение за проф. Б. Димитров, че разтяга локуми, в негови научни публикации терминологията е на ниво и съотвтества на времето. Изчакайте края на ракопките и съответните доклади на НИМ, на НАИМ-БАН или научни публикации на професора или ръководителя на разкопките.

Svilentcho (беседа) 11:05, 19 ноември 2017 (UTC)[отговор]