Беседа:Мюнхенско споразумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Статията явно е едностранна поради характера на използваните източници. Има ли обективни данни какви са били реалните условия на живот на судетските немци? Освен това не видях нищо за плановете на Сталин да стовари крупен десант от хиляди парашутисти в Чехословакия (вероятно те са били използвани в модифициран вид през 1968). Освен това, цар Борис ІІІ има немалка роля като посредник за постигането на консенсус. Не трябва да се правим на пророци със задна дата, западните лидери наистина са се надявали да избегнат войната. Все пак малко преди Мюнхен светът видя чистките в СССР и затова малко хора имаха вяра на Сталин. --Vladko 15:08, 22 март 2007 (UTC)

Статията наистина е превеждана от руската Wikipedia и може да е едностранна. Но все пак съм се старал да покажа и западната гледна точка (доколкото я познавам). Просто посочвам и другата гледна точка. Относно участието на Борис ІІІ, ще се радвам да попълниш празнотите в статията (особено с източници). Намерението на Сталин да стовари многохиляден десант, е било във връзка с подписания договор за взаимопомощ с Чехословакия и е една от причините за затихването на първата Судетска криза. Дали е искал да поможне безкористно или "безкористно" не мога да твърдя. Прехвърлянето на войските се осуетява поради несъгласието на Полша да ги пропусне през своето въздушно пространство. --Zerg 09:01, 26 март 2007 (UTC)

До Комитата:

Защо е променено плебисцит на референдум? Първото е подмножество на второто и е по-точния термин. И двете думи не са български, защо тогава променяме по-точната към по-общата?--Zerg 12:56, 12 юни 2007 (UTC)