Беседа:Немски език

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Немски език е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас B Голяма 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Немски език или Германски език ?[редактиране на кода]

Не би ли трябвало езикът да се нарича германски по името на държавата, в която се говори ? Даже "братята македонци", които смятаме за българи го наричат - германски ? Германия - германски език Англия - английския език Испания - испански език Deutschland - Deutsche sprache и т.н. Думата немски звучи пейоративно в смисъл, че славяните така са наричали техните съседи от германските племена - немци (защото не са разбирали какво говорят). Не знам обаче в българския кога точно се е наложило това нещо, може би след 1944г. предвид руското влияние в българския език (езикова реформа и прочее), но мисля че това трябва да се промени. — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 77.78.34.251 (беседа) 22:38, 29 юли 2015‎ (UTC)

Поискан източник в раздел „Географско разпределение“[редактиране на кода]

Поисках източник за изречението „Немският език е преобладаващ в няколко европейски държави, в които живеят над 90% от хората, за които езикът е роден – Германия (където немският е роден език за над 95% от населението), Австрия (89%), Швейцария (65%), Люксембург и Лихтенщайн.“, защото според източника в таблицата вдясно броят говорещи немски като роден език в Германия е 75 300 000, което при население от 82 800 000 души прави 90% от населението. Освен това 62% от германците са без миграционно минало (миграционно минало по тази дефиниция означава, че поне един от родителите не е роден като гражданин на Германия), което значи, че за 38% е възможно първият им език да е различен от немския. Освен това има хора с два или повече родни езика. Затова ще е добре да се посочи източник. --Лорд Бъмбъри (беседа) 09:03, 7 септември 2018 (UTC)[отговор]