Беседа:Нирвана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Нирвана[редактиране на кода]

Какво става след Нирвана?

Нищо. Нирвана е върховната простота. :-)Biohazard orange.svg Tourbillon 16:09, 2 април 2008 (UTC)
Макар и четири години по-късно: "Нирвана" означава угасване на огъня на страданието. Осъзнаването не само не угасва, а сияе напълно. Учителите я описват като всепроникваща мъдрост, радост и най- висше функциониране. :) --DiHri (беседа) 13:41, 20 май 2012 (UTC)

Изписвания[редактиране на кода]

Уважаеви Equiseum! Много се радвам на добавянето на шрифта деванагари, няма нужда да се пести в статии, свързани с Индия, както преди Вашата намеса. Имам обаче следния въпрос: когато копирах изписването на пали, n. (с точка отдолу) не се възпроизведе, наясно съм, че в пали има три н - n, n. и .n (точка отгоре), може би и в санскрит също, но не знам защо буквата не се появи тук от немската У? И друг въпрос, може би като кокошката и яйцето: според вас редно ли е да се пише пали на деванагари и кой е правилният шрифт за свекения език на будизма, след като лат. се използва само от западни учени, а където съм чел литература по въпроса, винаги съм срещал: "използва се шрифтът на съответната държава". Любопитен съм за Вашето мнение по въпроса, а също и на всекиго с познания по санскрит или пали. Bogorm 19:40, 16 май 2008 (UTC)

Аз нямам познания по пали, а и времето ми в нета е доста ограничено, тъй че не мога да проуча въпроса. На английската уикипедия е дадено изписване на пали на деванагари и на латиница. Equiseum 10:37, 19 май 2008 (UTC)

Текст на статията[редактиране на кода]

"Таковостта"? --Alexd (беседа) 04:56, 1 юли 2012 (UTC)

На български звучи малко особено - знам, но това е терминът. На санскрит е Татхата, на английски е "suchness", на руски е "таковость". --DiHri (беседа) 11:52, 1 юли 2012 (UTC)

Източници[редактиране на кода]

Моля ви се, особено по такива статии, пишете с източници. --Alexd (беседа) 05:00, 1 юли 2012 (UTC)