Беседа:Новопазарско поле

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Прехвърлям го от беседата за Рас тука, понеже сърбите все още търсят първите си "столици". Ясно е, че всичко по-цивилизовано на запад в онези времена е било в българско владение и власт, а май и това поле:

Двамата флорентинци, Бернардо Микелоци и Бонсиньоре Бонсиньори, както вече споменахме, вървят от Адриатическото крайбрежие през вътрешността на Балканския полуостров в посока Константинопол. От Дубровник, “осем или десет дена непрекъснато вървяхме през планини, всред които не се намираше нищо забележително, като изключим обстоятелството, че тук-там се срещаха рудници за сребро, които се разработват от турците… Тази част днес се нарича Мурлакия [Мавровлахия] и е обитавана от хора, които до един изглеждат като цигани и селяни. После казват, че се влизало в Босина [Босна], но на мене всичко ми изглеждаше еднакво: тоест, мисля, че Мурлакия е част от Босина... А най-накрая се намира една твърде добра страна, която се нарича Ниса [Ниш]. Казват, че оттам се влиза в Сервия [Сърбия], но на мене ми се струва, че оттам се излиза.

От "Някои любопитни данни на западни пътешественици от 15 век за градовете по Via diagonalis" от Ивайла Попова - източник: Borsook, E., Op.cit, p. 156, n. 67 - BNCF, MSS Magl. XIII, 93.