Беседа:Оскари 2011

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Името[редактиране на кода]

В момента така както са именовани статиите за Оскарите излиза, че всички се казват по един и същи начин - Награди Оскар. Това в скобките явно е само като пояснение като при населените места - Калояново (Пловдив) и Калояново (Сливен) при име на населеното място Калояново.--Rebelheartous (беседа) 09:08, 10 октомври 2012 (UTC)

Обектът на тези статии са церемониите, така че може би е по-подходящо нещо като „83-та церемония (Оскар)“ или „83-та церемония на наградите Оскар“. На мен заглавията с номер на церемония ми изглеждат по-коректни от тези с година, но това е добре да се обсъди преди пак да ги местим. --Методи Колев 09:22, 10 октомври 2012 (UTC)
Аз когато правех статията, се колебаех именно между „83-та церемония на наградите Оскар“ и „Оскари 2011“. Първото ми се стори прекалено дълго и затова го сложих в началото на статията, а за заглавие избрах вторият вариант. Между другото не са рядко срещани тези с година в другите Уикипедия. Руската също е избрала този вариант. А и ако остане така ще изглежда, че повече внимание се обръща на самата церемония, отколкото на наградите, актьорите и изобщо цялата организация около събитието. Награди също не мисля, че има място в заглавието – подразбира се, че са награди и е излишно. :-)--Rebelheartous (беседа) 10:01, 11 октомври 2012 (UTC)
За подобни статии вариантът с годините винаги ми е изглеждал объркващ. Винаги свързвам годината с филмите, а не с церемонията. А иначе, обектът на статията е именно церемонията (номинациите и връчването на отличията). За мен „83-та церемония на наградите Оскар“ е най-подходящото заглавие (или „83-ти награди Оскар“). Нужни са, разбира се, и една камара пренасочвания. Поздрави, Методи Колев 12:02, 11 октомври 2012 (UTC)
Или пък само „83-и Оскари“ тогава? В смисъл, че „награда“ и „церемония“ са напълно излишни от заглавието според мен. В статиите за дамския и мъжкия „Оскар“ думичката „награда“ отсъства и по този начин наистина звучи по-добре и по-нетромаво. Какво ще кажеш?--Rebelheartous (беседа) 19:42, 11 октомври 2012 (UTC)
Мисля, че всички анализи ще доведат до настоящото наименование. Да, не е идеално но вероятно е най-компромисно приемливо. Това вече май го обсъждахме. Мечтаното и най-желано име „Оскари 1984“ е отхвърлено не случайно. Просто то е много подвеждащо - заглавие „Оскари 1984“ всъщност са Оскари 1983. Просто не става, това трябва да го има само като препратка. Заглавие започващо с „56-а церемония...“ за английския може би стои добре но не и в българския според мен - и наистина става дълго изречение, което е неприемливо за „тайтъл“. Отгоре на всичко трябва да се имат предвид методите на търсене - „Награди...“ е много вероятна фраза за търсене, което веднага отваря подсетки за Оскари и по-натам церемонии. Шансът някой да търси „76-а церемония“ за не знам си какво е почти нулев.--MrPanyGoff (беседа) 21:06, 11 октомври 2012 (UTC)
Единственият ми аргумент срещу сегашното заглавие е, че е на обратно - следва да бъде „име на обект (пояснение)“. Колкото до търсенето, както самото търсене, така и падащият лист с предложения включва и всички пренасочващи страници. „83-и Оскари“ (на мен ми звучи изкуствено :-)) може би е вариант, но така или иначе думата „награди“ не може да се пропусне при сходните статии за някои други награди (пример: „Х-и награди на БАФТА“). --Методи Колев 05:49, 12 октомври 2012 (UTC)
Е то, ако вземем предвид какво би потърсил един страничен човек, със сигурност най-близко ще е Оскари и съответната година, примерно Оскари 1983. Дори и да се обърка и да установи, че това всъщност са Оскарите за предходната година, ще набере Оскари 1984, а не нещо друго. Доста слабо вероятно е да пробва с Награди Оскар или еди-коя си церемония. Така че тези с „церемония“ са наистина твърде дълги заглавия, а с „Награди Оскар“ просто не върви (дори основната статия не започва така). За мен остава или вариантът с годината, който вие отхвърляте, или това, което посочих по-горе -> „83-и Оскари“ („83-и Награди на филмовата академия на САЩ“ отново би било километрично).--Предният неподписан коментар е направен от Rebelheartous (беседа • приноси) 12:30, 13 октомври 2012‎ (UTC).
Методи, според мен думичката „награди“ може да се изпусне без проблем. Едва ли някой ще обърка статиите с нещо друго. Не знам обаче какво ще правим, когато започнат да се създават статии за Глобусите. Ако и там добавяме „церемония“ и „награди“ вместо едно простичко „Златен Глобус 1983“/„Златни Глобуси 1983“... Други варианти хрумват ли ни засега?--Rebelheartous (беседа) 09:36, 13 октомври 2012 (UTC)
От нещата, които се изписаха по-горе, на мен най-читави ми се виждат „<номер> <име на награда>“ и „<име на награда> <година>“ (със забележката за неяснота). Пояснения в скоби не мисля, че са нужни. Засега всички подобни статии са със еднородни заглавия, а трима души промотираме три различни варианти, така че по-добре да изчакаме да се изкаже още някой. --Методи Колев 09:58, 13 октомври 2012 (UTC)
Да, затова и добавих категорията. Дано се включат повече хора.--Rebelheartous (беседа) 11:26, 13 октомври 2012 (UTC)

Така като гледам, думата „Награди“ е нещото, което не се възприема тук. Има ли мнение за редуцираното заглавие от сегашното „Оскари (76-а церемония)“? В това заглавие присъства и същественото ядро - което е самата церемония и ракетата носител - дърпащото „Оскари“.--MrPanyGoff (беседа) 07:03, 23 октомври 2012 (UTC)