Беседа:ПФК Литекс (Ловеч) II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тази статия е била с правилно заглавие, а именно ПФК Литекс-2 (Ловеч) или ПФК Литекс-II (Ловеч). Сегашното ПФК Литекс Ловеч II е неправилно поради факта, че името на града не е част от името на отбора, а е само допълнителна информация за читателя, от къде е отбора и затова се поставя в скоби и според този факт правилният словоред е ПФК Литекс-2 (Ловеч) или ПФК Литекс-II (Ловеч). 109.120.215.208 08:42, 15 септември 2015 (UTC)

И кое те кара да мислиш така? Аз пък съм на друго мнение и вече съм се обосновавал защо. Името на града е неизменна част от името на клуба, нито друг Литекс има, нито друг град Ловеч. А след като това е вторият отбор на клуба, редно е да се обозначава с римски цифри, така както е по цял свят и във всички големи спортни сайтове. Пример Litexfan (беседа) 09:36, 15 септември 2015 (UTC)
Името на града не е част от името на отбора. Пак ще повторя, че всички тук гледате от англ. уикипедия и това ви подвежда. Името на отбора е съществителното собствено, примерно "Левски", "Литекс" и т. н., всичко останало са пояснителни думи. А градовете се слагат в скоби за да носят пряка информация на читателя, от къде е отбора. В България употребяваме арабски цифри, а не римски и от там следва, че "Литекс-2" или "Литекс 2" е правилният правопис. Употребата на Литекс-II е плод на незнание у нашите неуки журналисти или преписване от чужди източници. За сравнение с "по цял свят и във всички големи спортни сайтове" е също неуместно. Та точното име на отбора е "Литекс-2" или "Литекс 2" и след допълненията става ПФК "Литекс 2" (Ловеч). Друг въпрос е, че тук също под влияние на англ. уики не употребявате и кавички, но това в самата статия може да бъде написано и не е чак толкова фатално. 109.120.215.208 10:57, 15 септември 2015 (UTC)
Името на града е неизменна част от името на клуба, както и годината на създаване също! Друг е въпроса това (1945) Домусчиев от къде си го присвои, предвид, че става въпрос за съвсем друг отбор, но това е друга тема на разговор. И няма какво да се повтаряш, защото аз сигурно ше се потретя...4-тя и т.н.. Всичкото това вече сме го обсъждали, всеки си е дал там мнението, в т.ч. и ти. Въпрос на време е да сумирам мненията на потребителите и крайното мнение да бъде въведено като правило, а не всеки да мести заглавията на статии, така както на него му харесва. Апропо! Като даваш за неумесно англ. версия на Уики, защо всички останали да се съобразяват с руската? Какви кавички, какви скоби? И ако българската Уики е предназначена само за българо-говорящи и четящи потребители, редно бе да си остане старото име на статията „Б“ отбор. Litexfan (беседа) 12:03, 15 септември 2015 (UTC)
ОК, да спрем до тук. Щом и за кавичките в бълг. език не сте запознати всичко по-нататък е безмислено. Все ми е тая как ще бъдат написани имената на футб. отбори по принцип. Поне уеднаквете имената на Лудогорец 2 и Литекс 2, защото и те сега се различаат, а в една енциклопедия подобни термини се уеднаквяват. Апропо! В бълг. уики най-голям е хаосът с грешните имена на футб. отбори и с имената на футболистите. 109.120.215.208 12:45, 15 септември 2015 (UTC)
П.С. Годината 1945 от никъде не е присвоена, защото реално става дума за сливане на два отбора, единият, от които е създен с името "Лудогорец" през 1945, а другият е "Разград 2000". По тази логика и вашето 1921 трябда да е неправилно, но е правилно защото преди днешния "Литекс" е имало още десетина ловешки отбора, като първият от тях е създаден през 1921 г. 109.120.215.208 12:53, 15 септември 2015 (UTC)

Чък пък десетина? С тая разлика, че това е автентичният отбор на града, създаден през 1921 г. През годините името му е сменяно няколко пъти, но той нито се е обединявал с друг клуб, ното е взел нечий чужд лиценз. Litexfan (беседа) 14:36, 15 септември 2015 (UTC)

Това, че предшествениците на "Литекс" са около 10 отбора го прочетох в "Енциклопедия на футбола" от 1994 г. Тогава се е казвал ЛЕКС и, ако не се лъжа собственик е бил Валентин Михов. В същата енц. имената на отборите са дадени в кавички. У нас в малките градове по традиция новите имена на отборите наследяват историята на предшествениците си. Днес сутринта за секунди зърнах по една ТВ, че БАН са открили сайт за консултации по правопис. Ако желаете може да им пишете за правописа на футб. отбори. В "Правописен речник на бълг. език" също трябва да има обеснения по тези казуси. Поздрави! 109.120.215.208 14:01, 16 септември 2015 (UTC)

Отдавна забелязах, че не си наясно с историята, за което не те обвинявам, но моля те не ми давай съвети. Отбора на гр. Ловеч няма предшественици, той си е автентичният за града, създаден пред 1921 г. През годините е бил преиметуван няколко пъти, но както казах никога не се е обединявал с друг отбор, нито е взимал чужд лиценз за да прескочи ниските дивизии. Името му е променяно по исторически, политически и икономически причини.

  • Историческите: „Хисаря“ е Ловешка средновековна крепост, една от последните превзети от Османската империя в България. (1446 г.)
  • Политическите: „Христо Кърпачев“ е името на партизанина. Участник в комунистическото Партизанско движение по време на Втората световна война, командир на Народна бойна дружина „Чавдар“.
  • Икономическите: ЛЕКС и Литекс са ясни, на името на фирмите спонсори, откъдето и ни лепнаха етикета „фирмен отбор“. И Президент на ЛЕКС е Георги Аврамов (това за твое сведение), след краха на пирамидата му, дойде Валентин Михов, но отбора вече носеше името на града, т.е. „Ловеч“ и се издържаше от общината. Името „Осъм“ пък носеше през дългият си престой в „Б“ група на името на реката, минаваща през града. Това е последното ми мнение по тази беседа. Поздрави и от мен. Litexfan (беседа) 20:53, 16 септември 2015 (UTC)
Цитирах енциклопедия за отборите от Ловеч, не е мое мнение или моя измислица. 109.120.215.208 07:35, 17 септември 2015 (UTC)