Беседа:Парижки университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Митът[редактиране на кода]

Затова държа да се върне *бивш*, тъй като при отсъствието й е възможно да се получат фактологически грешки като с една от твоите последни редакции. Серж Арош принадлежи към тази статия, а Вилани - към École Normale Supérieure, която отсъства. Все пак съвременни учени нямат място в статията за несъществуващ университет.--Rebelheartous (беседа) 17:05, 21 ноември 2012 (UTC)

Екол нормал, не отсъства, но трябва да се вкара в ред. За твърдението, за което си поискал източник: то се обяснява по-нататък и източници са дадени. По отношение на бивш: грозна дума; посочено е откога докога е съществувал. Никой не казва, че Вашингтон е бивш президент на САЩ, нито Митеран - бивш президент на Франция; още повече, че в случая е лингвистично неточно: бивш университет означава, че е днес е нещо различно от университет. Обяснено е какво правят Арош и Вилани. Арош е защитил, действително, докторска дисертация в Пиер и Мария Кюри, който университет...още има сгради, които пазят по себе си надписи "Faculté des Sciences de l'Université de Paris". Вилани е свързан с Париж IX. Такава е системата на френското висше образование, че човек много често (освен ако много не държи на моноуниверситетността ;)) преминава през няколко университета/големи училища, докато завърши. Аз лично - през три. Още повече, че отделните университети все са известни и с алтернативни имена: ако кажеш на средностатистически французин „Университет Пиер и Мария Кюри”, той ще попита „това Faculté des Sciences de Jussieu ли беше?”, в логиката на един университет и много негови факултети. Още повече, днес университетите се прегрупират, отделни лаборатории преминават от един университет в друг, университети преминават от една група в друга; отделно от това, ректорът е един, и формално е шапка на парижките университети: казва се „Ректор на Сорбоната“, а ръководителите на отделните университети са президенти; така че, такава статия има много солидни причини както да съществува, така в нея да се включват данни за съвременни учени. Освен това, никъде не се казва „Арош работи в Парижкия университет“, казва се, „Произлезлите от него университети...“. Водиш безмислен спор. −PetaRZ ¬ 19:31, 21 ноември 2012 (UTC)
Малко изкуствени стоят такива изречения със *завидна репутация* или еди-кой си е *известен* учен, физик, поет. Разбираш ме какво имам предвид.
За двамата, това, което казвам, е, че мястото им е в съответните статии, не тук. Ето къде e категоризиран Арош във fr wiki, например. И освен това във френските и английски шаблони (тях прегледах) изрично е указано, че става дума за алумни на Париж VI, а не на общия университет до 70-а. Логично. Много хубаво са категоризирани в подкатегории отделните единици тук. Вътре във всяка подкатегория има още по-дълбока Алумни на Париж I, Алумни на Париж II и т.н. Добре ще е да се направят подобни и при нас.
Нямам против алтернативните имена. Колкото на брой съществуват, могат да се добавят в началните редове на статията за всяка отделна институция.
Че статията има смисъл да остане, изобщо не оспорвам. Казвам само, че завършилите след 70-а трябва да се преразпределят.--Rebelheartous (беседа) 11:50, 23 ноември 2012 (UTC)
Напълно съм съгласен за подкатегориите. Тези дни ще драсна статии за последните нобелови лауреати по физика, че неотдавна имахме статии за всички, а пък последните 2 години улабихме фронта (и по моя вина). Не ти е убягнал, предполагам, фактът че във франкофонската уикипедия, fr:Catégorie:Étudiant de l'université Pierre-et-Marie-Curie е подкатегория на fr:Catégorie:Étudiant_de_l'université_de_Paris, подкатегория на същия този fr:Catégorie:Université de Paris. Съгласен съм, че за избягване на конфузиите е необходимо да се направи тази категоризация. Пак за Арош - ще отбележа, че той е учил и добил образователна степен (Licence и Agrégation) от Парижкия университет, т.е. той и де юре е възпитаник на Парижкия университет. После, той е започнал докторантурата си в Парижкия университет и докато я завърши…той става Университет Париж VI (т.е. през 1971 има биекция между факултета на науките на Парижкия университет и Университет Париж VI), който по-късно става Университет Париж VI - Пиер и Мария Кюри, който днес е Университет Пиер и Мария Кюри - Sorbonne Universités. По отношение на бивш - забравих да те попитам, реторично, дали Сенатът е бивш държавен орган на Древен Рим. Надявам се имаме съгласие и по този въпрос. По отношение на думата алумни - не съм убеден в това, че е навлязла на български - възпитаници ми звучи повече от подходящо. По отношение на завидна репутация - постарах се да избегна клишето един от най-престижните. Мисля, че това кой го е завършил и кого е привличал са достатъчни основания да се твърди подобно нещо. Отделно от това, ти говориш за мит, което за мен е по-силно от завидна репутация. PetaRZ ¬ 12:25, 23 ноември 2012 (UTC)