Беседа:Петър I (Русия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Петър I (Русия) е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас B Голяма Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Преместени POV-оценки[редактиране на кода]

Преместам тук по-голямата част от секция Оценки, изразяващи определена гледна точка, без да се уточнява чия. Няма и източници:

Характерът на Петър І съчетава както варварска жестокост, така и самоотвержена преданост към родината. Петър е безпощаден към враговете на Русия и мил и щедър, към тези които са предани на Отечеството. В знаменитата си реч към войниците преди сражението край Полтава, той заявява "Спомнете се, че вие не се биете за Петър, а за рода ваш, за народа всерусийски".

Петър І винаги е търпял всички лишения и усилия, които е изисквал от поданиците си, без да се замисля за положението си. Той е сред първите бойни редици в най-големите си сражения, рискувайки живота си без страх. Петър І подчинява живота и свободите на поданиците си на своята концепция за благополучието на Русия. Като много от своите предшественици той смята, че жестокостта е необходимо средство за преобразяването на Русия. Дори и сега Петър си остава отчасти спорна личност в руската история. Тези, които разглеждат Русия като европейска сила, хвалят проевропейската му политика, а други които поддържат уникалната цивилизация на Русия го атакуват заради промяна на посоката на развитие на Русия. Хората, които харесват имперското разширяване на Русия и обществените реформи на Петър, разглеждат бруталните му методи като болезнена необходимост, докато други са ужасени от тях и смятат, че цената за постиженията му е била прекалено жестока.

Спас Колев 12:56, 24 октомври 2006 (UTC)

Здравейте, забелязах че страницата в голямата си част е преведена от руската версия, в което няма нищо лошо. Искам да обърна внимание на една грешка, която ще поправя. Петър I не е московски цар, а последният цар на Руското царство. Сравни: Велико московско княжество и Руско царство. По времето на Петър Велики първото вече не е съществувало. Escape23589 (беседа) 09:10, 19 август 2014 (UTC)