Беседа:Пиянкаджии и пунтаджии

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Публикувам статията с име "Пиянкаджии и пунтаджии", защото първоначалното ми намерение беше да запозная хората с тези названия, които макар да изглеждат остарели, все още се използват от лицата, ангажирани с провеждането на подобни измамни игри. В последствие реших, че статията може да служи и като предупреждение за начина, по който функционират тези схеми и рисковете, които крие участието в тях, затова допълних статията с мои наблюдения върху поведението на измамническа група, действала на автогарата в Стара Загора около 2010 г., както и от лекция по темата, на която съм присъствал в служебно качество. Не мога да цитирам източници. Предал съм личните си наблюдения и спомените си от лекцията като съм използвал за опора на текста описанието на пиянкаджиите и пунтаджиите, дадено от Лазар Добрич в мемоарите му.

Статията има нужда от редактиране и форматиране. 151.251.73.71 02:22, 1 април 2024 (UTC)[отговор]

Здравейте,
Най-напред, искам да засвидетелствам признание и адмирация заради това, че сте писали в беседата на статията и сте предоставили горната информация относно съдържанието ѝ. На второ място – че сте я написали много увлекателно :)
Въпреки това обаче насочвам вниманието Ви към един от водещите принципи на Уикипедия – без оригинални изследвания, който е нарушен с онези части от нея, които – както сам описвате процеса на създаването ѝ – представят неща, които сте чули, знаете, наблюдавали сте, но за които не можете да цитирате източници. Това прави голяма част от твърденията непроверими. Прави впечатление също, че във въведението на статията сте приписали на книгата на Лазар Добрич и твърдения, които – на прима виста – не се откриват в текста ѝ.
За да бъде оправдано съществуването на статията, трябва да потърсите потвърждение на всички изявления, в които се съдържат твърдения за факти, в достоверни, проверими, благонадеждни източници – включително в последната част (поведение и правоприлагане). Понеже изглежда като да редактирате от скоро в Уикипедия (добре дошли!) – обръщам внимание, че този начин на обръщане към четящата аудитория (второ лице, мн. число; напр: Най-доброто, което можете да направите е) е неподходящ за Уикипедия и изобщо за енциклопедичния стил. Както и че съществува възможността и може да е добре статии, които имат нужда от редактиране и форматиране, да бъдат публикувани в Пясъчника или като лична чернова.
Не бих искала и се надявам този коментар да не Ви обезсърчи да редактирате. Навярно именно защото знаете и зачитате основополагащото значение и важност на верифицируемостта за съдържанието в Уикипедия, както и на прозрачността – друг съществен и отличаващ принцип на свободната енциклопедия, сте изложили мотивите си за написването на статията.
Pelajanela // беседа 04:42, 1 април 2024 (UTC)[отговор]