Беседа:Попфолк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

И аз съм мислил да пусна критична статия за чалгата, но тази тук ме разби. Не може да се воюва против простащината по такъв начин. Да оставим настрана правописните грешки... Все пак чалгата е вид музикална култура, колкото и да ни е неприятно да го признаем, и би трябвало да се изясни като културологичен феномен. Би трябвало да се определи нейният генезис (например сега се сещам за "Хисарския поп" от 70-те години на ХХ в.), а вероятно има връзка и със сватбарските оркестри. Редно е да се споменат и най-видните чалга-"звезди" като Азис. --Vladko 15:48, 7 апр 2005 (UTC)

Опитай се да я редактираш. Не забравяй обаче, че статиите в Уикипедия не са критични, а фактологични. В момента е кандидат за бързо изтриване. --Борислав 16:07, 7 апр 2005 (UTC)

Чалгата е нов жанр в популярната музика в България, оформил се в края на ХХ и началото на ХХІ в. - хм, не съм специалист, но "чалга" май се е използвало и преди това, макар и не със съвсем същото значение? --Спас Колев 10:47, 8 апр 2005 (UTC)

Какво да е заглавието[редактиране на кода]

Верни на принципа за двата синода (и като продължение на други мътни и кървави спорове) се питам как ли трябва да се нарича тази статия. Още от сега подчертавам, че не съм привърженик на жанра, но искаме или не, той е част от нашата култура. Съгласен съм с забележката, че „чалга“ и „чалгаджии“ са по-обширни понятия и са имали различни значения през различни периоди. „Поп-фолк“ е възприето като литературно наименование с партизанско име чалга. Може би трябва да има две статии, като едната описва жанра от края на XX век, а другата описва термина и употребата му през Османската империя и във връзка с поп-фолка. -- Златко ± (беседа) 07:41, 28 декември 2005 (UTC)

Именно, чалгИЯ и чалгаджия от турски (çalgı) означава инструментална музика, свирня. Обаче тази латиница отдолу е потресаваща.--Phips 14:57, 30 април 2006 (UTC)
Музиковедите на БАН използват терминът "етнопоп", като отричат "поп-фолк", заради заради преимущественото присъствие на чужди етно елементи в по-голямата част от този вид музика и отсъствието на фолклора от него (действително "фолк" има в съвсем малко от този род музика), както и "чалга", защото това е популярна развлекателна музика, изпълнявана от етнически смесени инструментални състави през възраждането. Така че въпроса какво да е заглавието е важен според мен. --Stalik 16:19, 10 юли 2006 (UTC)

Заглавието и статията смесват две коренно различни неща - традиционния стил чалга и съвременния поп-фолк. Отделно поп-фолкът се нарича чалга само разговорно. От сегашната статия излиза, че съвременната певица Глория е наследник на македонските песни от Възраждането.--Алиса Селезньова (беседа) 08:27, 10 август 2016 (UTC)

Попфолк[редактиране на кода]

Попфолкът НЕ Е турбофолк. Попфолкът е модернизиран аранжимент на фолклорни музикални произведения. Турбофолкът е балканско произведение, основно с ориенталски мотиви. Според мен оттук трябва да се махне "попфолк" и да се направи отделна статия, където е описано какво наистина е попфолк. --Prizrak 21:54, 6 януари 2007 (UTC)

Феновете на чалгата я наричат "поп-фолк". Ако имаш източник за друго значение на последното посочи го тук и ще видим ще има ли статия или не.--Stalik 22:00, 6 януари 2007 (UTC)
Първото изречение от английската статия за попфолка е подходящо универсално обяснение. Попфолк има и в Германия, в Индия и в други държави (едно бързо търсене ми даде тази група). Би могло в евентуалната статия за попфолка да се спомене турбофолка, подобно на английската версия. --Prizrak 22:12, 6 януари 2007 (UTC)
Английската статия, която посочваш, адресира поп-фолка именно тук, в настоящата българска:
In the Balkans, pop-folk music refers to a mix of pop, folk, ethno and dance music. [...] That's
why it is known under different names; namely chalga (in Bulgaria), Laïka (in Greece), manele (in
Romania), turbo-folk (in Serbia), and to some extent arabesk (in Turkey).
Преведено накратко - поп-фолка е чалга (в България) или турбофолк (в Сърбия). Едно и също е. Аз визирах по-скоро някакъв научен източник категоризиращ поп-фолка като нещо, различно от тербофолка/чалгата. Музиковедско изследване или нещо от сорта. Не моем да си измисляме значение на думите все пак. --Stalik 01:16, 7 януари 2007 (UTC)
Toва, че английската статия адресира тази тук, не значи нищо. За секунди мога да я направя да адресира "Двигател с вътрешно горене", например. Иначе точно музиковедско обяснение не мога да дам, защото не съм музиковед. Ако можех, най-вероятно щях направо да направя необходимите редакции. В момента се опитвам да убедя още хора, че турбофолка не е точно попфолк. По-скоро: част от турбофолка е подмножество на попфолка. Така или иначе не са идентични. --Prizrak 09:28, 7 януари 2007 (UTC)
По принцип мисля, че си прав. Не съм и аз музиковед, не слушам и такава музика, но имам познати, които и се радват. Та има хора, които харесват чалга, но турбо-чалгата им идва в повече. Тук говоря за българските варианти понеже не знам как е в Сърбия, Гърция, Турция или Румъния. Самият факт, че има често използвани в един и същ контекст понятия като "поп-фолк"/"чалга" и "турбо-чалга"/"турбо-фолк" показва, че поп-фолк е просто друго название на чалгата. От реакциите на мои познати мога да направя следното сравнение: жанра метъл има доста поджанрове - от една страна имаме метъл от сорта на метъл балади, а от друга имаме траш-метъл, което дори и на доста метъли им идва в повече. Ако разгледаме рока, там имаме мелодичен рок (например Бийтълс) на единия полюс и хард рок (доста близко до хеви метъла) - на противоположния полюс, но все така рок. В контекста на музиката в България смятам турбо-чалгата за нещо като траш-метъла при метъл музиката, само че в случая става дума за чалга. По принцип смята, че чалгата в тази форма, която мнозина назовават като поп-фолк, не е никакъв фолк, защото просто няма нищо фолклорно в него. В традиционната българска народна музика за какво се пее? За мегдана, мелницата, полето, планината, мързела (Полегнала е Тодора :D) и т.н. В чалгата по-скоро се пее за любовните мъки на някого, за пари, коли и жени (нещо като рап-музиката в САЩ, но само по текст). Поп-привкусът го има, но дори самото звучене не е типично българско, а по-скоро ориенталско/циганско. Фолклорни поп миксове има (няма нищо общо с чалгата) и съветвам онези от вас, които се интересуват от темата, да се поразровят из интернет пространството.Rbaleksandar (беседа) 22:28, 28 септември 2013 (UTC)
Под "адресира" нямах предвид линка, а дефиницията на думата, която е дадена там. Че не са идентични може да се спори доста, доколкото названието "поп-фолк" е изковано от самите чалгаджии и прилагано от самите тях като синоним на всичко вече изредено - чалга, турбофолк и т.н. Днес поп-фолк се наричат всички чалга изпълнителки, а реалното присъствие на "модернизирани фолрклорни музикални произведения" на практика няма. Самият термин е некомпетентно изован. А твърдението, че турбофолка е основан на ориенталски мотиви, не обяснява защо и той също е "фолк", а не "турбоетно" или нещо от сорта. При всички положения събирателното понятие чалга е синоним на всичко това и да се твърди, че нещо си било "подмножество" на друго е плод на лична интерпретация или разбиране на стилистиката, сиреч оригинално изследване. Смятам, без да съм специалист по история на музиката, че тази теза е неиздържана, още повече неподкрепена с източници (не е нужно самият ти да си музиковед - не разбирай думите ми буквално). --Stalik 18:54, 7 януари 2007 (UTC)
Е, съмнявам се някой музиковед, да се съгласи, че попфолк и турбофолк е едно и също, но тук говоря на изуст, така че да мина на нещо друго.
-етно и -фолк, като корени от съставни съществителни имат почти еднакъв смисъл. В случая просто единият корен се е наложил, едва ли трябва да търсим логическа обосновка на това, защо именно се казва "...фолк..." а не "...етно...". Фактът е, че има много групи и изпълнители, които свирят попфолк музика, която не е турбофолк а е попфолк, където фолк е японска, индийска, африканска, баварска, американска (Шаная Туейн?) и т.н. народна музика, а поп е усилен бас, забързан ритъм, модерен текст и пак т.н. И повечето от тях не са чували за балканския стил, чиито почитатели изцяло претендират за това име.
Предлагам да се напише статия "Попфолк", която дава подобно на английското лаконично обяснение на това какво е попфолк и, пак подобно на английския вариант, обяснява за типично балканския стил с препратка до тази статия. --Prizrak 18:41, 8 януари 2007 (UTC)

Шабан Шаулич[редактиране на кода]

Как може да сложите Шабан Шаулич в групата на турбофолка? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 78.142.2.26 (беседа • приноси) .