Беседа:Риза

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Извинявайте, но по този начин май ще трябва да категоризираме тази риза към почти всяка страна по света. Според мен просто трябва да влезе в Категория:Дрехи, Категория:Облекло или нещо подобно. --Спас Колев 08:19, 3 дек 2004 (UTC)

Дрехата риза е характерна за славяните, със специфична кройка, шевици и пр. Затова организирах статията така. Самата дума идва от старославянски и означава "дреха, одежда". Иначе ризи вероятно са се ползвали от много други култури, но идеята ми е, че те си имат други думи за това. А съвременното значение на риза го посочих, просто защото днес означава и това. Би било чудесно все пак да бъде споменато за употребата на "ризи" и в други култури.
Можем да го направим така:
"Ризата е традиционно облекло у славяните още от древността, а днес...
...
В Древен Египет също се използвали ризи, наречени ....
В Древния Рим се използвали ризи, наречени туника.
..."
Така можем да оставим само Категория:Облекло и Категория:Славяни (тъй като тази статия играе ролята, която има Древен Египет, облекло за египтяните). С този вариант съгласни ли са всички? Огнеслав 08:46, 3 дек 2004 (UTC)
За мен реално е без значение, видях, че си добавил препратката риза в страницата за Облеклото в Древен Египет. Ако се проследи връзката от там се попада на страница, нямаща нищо общо с Древен Египет, затова добавих двата реда отдолу. --Димитър Цонев 08:59, 3 дек 2004 (UTC)
В нашето съвремие ризата е преди всичко определен вид дреха. Произходът на думата и силната й обвързаност със славянската култура са второстепенни неща и биха могли да бъдат основното съдържание в една енциклопедия за славяните, по история, по антропология и др. подобни -- не в енциклопедия с общо предназначение. --Емил Петков 09:01, 3 дек 2004 (UTC)
В такъв случай най-добрият вариант е да се създаде страница, разгледжаща славянската риза, например риза (славяни), а тази страница да се използва за енциклопедичното обяснение на специфичния вид дреха от съвременността. --Димитър Цонев 09:03, 3 дек 2004 (UTC)
Мисля, че на първо време трябва да се включи в началото текст за съвременната риза и в края в един-два абзаца (но не повече от основния текст) да се сумира написаното от Огнеслав. В него може да има препратка към други статии за облеклото на славяните и египтяните, например, или по-общи -- за бита им... --Емил Петков 09:16, 3 дек 2004 (UTC)
1. По статията: Доколкото разбирам и от текста, става дума за (поне) две различни дрехи, които не са дотам сходни. Според мен за момента не си струва да се прави отделна статия. Достатъчно е в текста да се каже, че става дума за две отделни неща и да се напишат съответните секции.
2. По категориите: Ако статиите се отделят, едната би била в Обекло, а другата едновременно в Обелкло и в Славяни (ако е толкова важна тяхна характеристика). Ако останат заедно, е логично статията да влезе във всичките категории.
Ще се опитам да изменя статията в тази насока. Остават няколко неясни за мен въпроса: В текста не е казано, но ако не греша, славянската риза не се закопчава отпед с копчета? Предполагам египетската риза е от вида на славянската (дълга, не се закопчава)? Допускам, че същата дълга риза е използвана не само от славяните - имаме ли някакви данни? --Спас Колев 10:16, 3 дек 2004 (UTC)
Ако не греша, римската туника е доста сходен тип дреха. Като гледам, май ще е най-добре скоро страницата да се направи пояснителна. Мисля, че това ще е добро решение. Огнеслав 10:38, 3 дек 2004 (UTC)
Вече направих вариант. Ако се одобри - просто го прехвърлете. На мен ми е все тази и не смятам да се впускам в нови спорове. Сигурен съм обаче, че съвременната риза търпи интересно развитие като вид дреха и би могло да се развие цяла статия за това - кога възниква, от какъв вид дреха и пр. От друга страна, ако се добавят още няколко вида ризи - туники, роби и пр. може наистина да е от полза да има пояснителна статия. Аз напускам дискусията. Огнеслав 10:59, 3 дек 2004 (UTC)
Според мен страницата не трябва да се прави пояснителна. Сегашните ризи и ризите, за които пише Огнеслав, не са съществено различаващи се предмети. --Емил Петков 10:45, 3 дек 2004 (UTC)
Не са такива и у древните египтяни --Димитър Цонев 11:02, 3 дек 2004 (UTC)
Една пояснителна страница би била за риза (дреха, била тя съвременна, славянска, египетска или вавилонска) и риза в техническия смисъл, например (има такъв елемет в много машини). Основната ми мисъл е, че историческите ризи са второстепенни и са баби и прабаби (поне в езиков смисъл) на съвременните ризи, които трябва да бъдат основна тема на статията. Разширанеа информация за историческите ризи би трябвало да се включи в съответни статии за бита на славяните, например, за приложните изкуства, евентуално и др. подобни. В никакъв случай в самостоятелна статия. Това не е специализирана енциклопедия и е предназначена за потребители, 98% от които ще търсят думичката "риза" с очакване да намерят обяснение за някой от съвременните предмети с това име. --Емил Петков 11:05, 3 дек 2004 (UTC)