Беседа:Руа

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Името е Руга. Хуните и римляните нямат крале и генерали, а владетели (титлата е шанюй) и пълководци.Ухилен съм - Blackwolf 17:13, 21 февруари 2011 (UTC) ---[отговор]

Пренесено от главната статия:

„Версия от 11:49, 15 декември 2011 на 213.226.13.83 (Беседа)“
„Най-интересното за мен при проучването на тюркоезичните компилации на летописа „Барадж тарих” бе, че забелязах, че династичният род Дуло се изписва на някои места и като „Дуан”. Това много ме учуди, но очевидно то показва, че истинското име на този владетел е Дуа , а формите „Дуло, Дуан” са получени от различни афикси (окончания). Моето проучване на първата редакция на писмото на каган Йосиф до андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут, показа, че в това писмо присъства езиковата ротация d(t)-r. Това ще рече, че името на Дуа, е можело да се изговаря и като Руа (?).

Руа е всъщност Дуа, владетелят създал династията, известна ни днес като Дуло, но името в персоезично обкръжение, е наричано също и „Дуан”

Руа, Дуа, Дуло, Дуан, Донат – това е все едно и също име.“

Когато умира Донат (преди 423 г.), тронът при хуните е зает от Харатон, както пише Олимпиодор. Ото Менхен-Хелфън основателно предполага, че Харатон е брат на Донат.

През 448 г. обаче Приск пише за този владетел като за Руа. Изобщо чичото на Атила, известен като Руа, умира чак през 434 г.

Но ако брат му се е казвал Донат (Олимпиодор), а той е Руа, т.е. Дуа, тогава на какво сме свидетели? Олимпиодор е категоричен, че Донат е убит преди 423 г., а Приск пише за чичото на Атила, починал през 434 г., като за Руа, т.е. Дуа...

На какво сме свидетели?

Братът Харатон, всъщност носи името на Дуа (Руа, Донат), т.е. свидетели сме на първите двама владетели на династичното име Дуло.

---

Пренесено от главната статия: от --Sim (беседа) 11:00, 29 септември 2012 (UTC)[отговор]