Беседа:Садала III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хм, според мой източник (Кратка енциклопедия Тракийска древност. Аргес. София, 1993. стр. 240 - 241) Садалас ІІ, управлявал до 42 г. пр. н. е., умира бездетен, а властта преминава в малолетния му племенник, чието име не е указано... Всъщност май и той е Садала, съдейки по контекста. Пише още, че със смъртта на Садалас, предаден между другото като Садала, „се прекратява одриското политическо ръководство в Тракия, а в Бизия се установява сапейската династия на Раскупорис“. За този неназован племенник пише, че майка му (и сестра на Садала ІІ) Полемократия предава семейното съкровище на Брут (вероятно Марк Юний Брут, б. м.), който се съгласява да постави Садала на престола като порасне. За този ли Садала да става дума? --Peterdx 03:33, 24 септември 2010 (UTC)

Прав си, че е Садала, а не Садалас. Да ти кажа честно нямам си на идея. Ровя, гледам, но около 42 г. пр. н. е. нещата са мътни. Чудя се дали става въпрос за Одриското царство, тъй като Садала бележи някаква нова линия. В английската уики, много деца има тоя Садала II за бездетник. Не бих имал против да разшифроваме мистериите, ако е възможно. BloodIce 08:53, 24 септември 2010 (UTC)
Друг източник дава в 10.1.4 три династии - одриска, астейска и сапейска. В астейската династия Садала III е отново посочен като син на Садала II, но според източника управлява една година 31, докато 42-31 е посочена сапейската династия, вероятно с Котис II. BloodIce 09:28, 24 септември 2010 (UTC)
Като първични източници са посочени Дион Касий XLI 25,1 и Апиан Bella Civila, IV, 75. Ще ровя още, че и на мен ми е интересно. --Peterdx 03:18, 25 септември 2010 (UTC)
Попаднах на малко информация и в: Христо Данов. Траки. ДИ Народна просвета. София. 1982. стр. 144. Цитирам откъса изцяло и буквално: „...Тъй като в изложението се спомена не само за бесите и дентелетите, но и за други тракийски племена, тук ще охарактеризираме политическата и военната дейност само на един от вождовете им — Садалас. Той бил, както изглежда, астейски княз и се сражавал със своя контингент на страната на Сула. В един гръцки надпис от Одесос (Варна) се споменава за един едноименен "цар на траките" (а не на одрисите) Садалас, вероятно племенник на предишния (?). От надписа става ясно, че територията, подвластна на този Садалас, се простирала на североизток от хинтерланда на Мраморно море до пределите на територията на Одесос. ...“
Сравнявайки с горепосочената Енциклопедия Тракийска древност, става ясно че този Садалас, който се сражава на страната на Сула е „...Цар на одрисите, известен като Садала І, син на цар Котис, който го изпраща в помощ на Сула (138-78 г. пр. н. е.) с конница срещу Митридат VІ Евпатор в Елада ...“. Неговият син също е Котис, а внук (син на този Котис) му е Садала ІІ. Така че не става ясно какъв е този вероятен племенник, който явно дори не е сигурно, че е такъв, съдейки по въпросителната в текста. Май някой нещо бърка някъде или не се изказва докрай. При Данов не са посочени и никакви години. Продължавам да търся... --Peterdx 04:03, 25 септември 2010 (UTC)
Още: Хронологична енциклопедия на света. изд. ЕЛПИС. Т. І, стр. 447. Там се споменава за един Садалас, помагал на Помпей срещу Цезар и умрял през 42 г. пр. н. е. (това е явно Садала ІІ), а сестра му Полемократия предала царските съкровища на Брут. Нито дума за наследник. Малко по-долу се споменава внукът на Садалас Раскупорис. Щом е внук, значи Садала не е бездетен...
Може би да потърсим помощ от Потребител:Olympias, която макар и рядко, все пак се появява тук и е специалист по тракийска култура. Ще питам и един приятел — траколог, главен асистент по антична история в Пловдивския университет, но не знам кога ще имам време, че съм свободен само сутрин за час-два в близките десетина дни. --Peterdx 04:22, 25 септември 2010 (UTC)

Малко трудно се ориентирам с начина на писане в уикипедия. Името е изписвано в текстовете като Садалас или Садалес, но в българската литература е приело гражданственост като Садала. Така изписваме и македонските Аминтас, Пердикас, като Аминта и Пердика. Въпросният Садала ІІІ е известен май само от Плутарх, Биографията на Марк Антоний, 61, 2. Той казва, че Садала бил съюзник на Антоний в битката при Акций от 31 г.пр.н.е. Нищо друго сигурно няма за него. Вероятно същият е баща на Котис, май VІІ. Садала ІІ участва в битката при Фарсала през 48 г.пр.н.е., на страната на Помпей, но тогава е все още престолонаследник на баща си Котис VІ. За това пише Цезар в Записки за гражданската война ІІІ, 4, 5. След това става владетел и умира бездетен, като завещал земите си на римляните. За това пише Дион Касий 48, 25, 1-2. Вероятно умира през 42 г.пр.н.е. или малко по-рано. След като се казва, че е бездетен, значи е така, т.е Садала ІІ не е баща на Садала ІІІ. Той явно е негов вуйчо. Може да се следва идеята, че това е неназования племенник. За сега, не можах да открия текста, в който се говори за Садала І, че помогнал с конница на Сула, в една битка в Елада. Историята много прилича на тази за Садала ІІ. --Георги Митрев 19:07, 27 септември 2010 (UTC)

Радвам се, че се срещаме и тук, г-н Митрев :-)! Ами този Садала І с неговата конница го срещам в цитираната по-горе Кратка енциклопедия Тракийска древност. Аргес. София, 1993. стр. 240 - 241. Иначе благодаря за бележките. --Peterdx 01:28, 30 септември 2010 (UTC)