Беседа:Санданско-Петричка котловина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Топографски карти[редактиране на кода]

Добре е да проучим възможността за качване на цитираните топокарти като комплект директно в българското уики. Ако линкнатия сървър бъде закрит, ще загубим тази ценна картна информация за Уикипедия. Като основни проблеми се сещам за - размер на файловете (листите) и авторски права. Моля за мнения. Поздрави, --Dido3 (беседа) 10:50, 30 октомври 2013 (UTC)

Дидо, напълно се съгласявам с мнението ти, но не знам как може технически да е осъществи. Нека по-вещите по въпроса споделят мнения.--Кочев (беседа) 09:00, 31 октомври 2013 (UTC)
Вижте тази беседа. Има идея за създаване на Проект с цел да се създадат карти на България. Предполагам тази идея се доближава и до вашите очаквания. --Izvora (беседа) 09:29, 31 октомври 2013 (UTC)
Разгледах беседата на колегата A nedev по темата. Както той отбелязва, създаването на нарочни векторни Уики-карти за цялата територия на България е мащабна и вероятно доста продължителна задача. Моята забележка беше конкретно за 1:100 000 топографски картни листи, които A nedev използва за илюстрация на географски статии. Тези листи са може би най-подходящия готов растерен материал, който можем да ползваме тук. Той обаче е качен на външни руски сървъри, които по мое наблюдение нямат особено голям живот - или се затварят, или стават платени услуги. Идеята следователно е да ги качим при нас в bg:Уики, стига да е възможно (вж забележките горе). Поздрави, --Dido3 (беседа) 10:06, 31 октомври 2013 (UTC)
Качването на топографски карти в Уикипедия може би няма да е толкова лесна задача заради авторските права. Не вярвам лицензът на тези карти да е съвместим с Уикипедия. Отделно, аз лично не намирам тези карти за подходящи да илюстрират енциклопедия. Те пресъздават точно релефа, но са почти нечетливи за хора, които не разбират от картография. Трябва доста въображение, за да си представи човек къде е билото на планината и къде по-ниската част. Освен това в повечето случаи тези карти обхващат ограничени райони и трябва по-няколко листа, за да се изобрази географския обект от статията. Най-добре е да се създадат карти със свободен лиценз за географските обекти в по-четлив и цветен вариант.
В Уикипедия има няколко проекта на различни езици, които се занимават с карти. Най-развити са немската и френската версия. Френските потребители дори за разработили стандарт за картографиране, който е доста по-четлив от топографските карти. Ето тази страница дава малко обяснения. Аз от известно време също се захванах да се занимавам с карти и смятах да направя проект за картографиране на България. Ако има интерес съм готов да седна по-систематично да генерирам карти. Както сте отбелязали, създаването на нарочни векторни Уики-карти за цялата територия на България е мащабна и вероятно доста продължителна задача, но не е непостижима. В края на краищата цялата Уикипедия е мащабна и доста продължителна задача :-) Поздрави--ikonact (беседа) 22:40, 11 декември 2013 (UTC)
Конкретно тези картни листи мисля имат съвсем неясен авторски статут. Дали са съветски или български като произход, коя е организацията, която ги е издавала - не е ясно (сигурно е само, че са доста старо издавание). Факт е, че се хостват на руски сървър, който не е ясно докога ще съществува. Оттам и моето желание да им намерим достатъчно надежден хостинг (какъвто вероятно е самото Уики).

Относно целесъобразността да се ползват топокарти за илюстрация на Уики-статии - това мисля е решение на автора. И двата типа карти - физическа и топографска, са подхоящи за илюстративен материал. Поздрави, --Dido3 (беседа) 10:04, 13 декември 2013 (UTC)