Беседа:Симфония № 9 (Лудвиг ван Бетховен)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

1. По оригиналния текст на Одата на радостта са направени промени от страна на Бетховен. От друга страна трябва да се има впредвид, че текстът е написан или по поръчка на член от ложа или се използва за прочит при сбирка на ложа. Години по-късно Шилер се дистанцира от написаното по незнайни причини.

2. Симфонията е написана в ре минор (d-Moll). Тоналност, в която се пишат реквиеми и тъжни произведения. (d-Moll gilt vielen traditionell als ernste, dem Jenseits verhaftete Tonart, vergleiche hierzu allerdings den Artikel Tonartencharakter.) Мажор от латински: major – „голям, велик“ на немски се нарича Dur oт латински durus ‚hart‘ и се превежда като hell, klar и freudig - весел, за разлика от минора (moll), който е тъжен.


По времето на Имюминати, в което и Бетховен е живял, думата Елизиум е била използвана като синоним за САЩ / USA. (извор - арте тв, Geheimbünde (2/3), Der Code der Illuminaten, от 27. минута--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 85.187.119.4 (беседа) 07:34, 2 февруари 2020 (проверка)