Беседа:Ситуационна хомосексуалност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хомосексуалност/хомосексуализъм[редактиране на кода]

Хм, не трябва ли да бъде Ситуационна хомосексуалност? Поне така ми се струва, като гледам дефинициите на хомосексуалност и хомосексуализъм. -- Спас Колев 10:43, 11 май 2005 (UTC)

Здравей, кое по-точно в тях имаш предвид? Употребих "ситуационен хомосексуализъм" изхождайки от дефиницията, че хомосексуалността е вид сексуална ориентация, а хомосексуализмът е сексуално и социално поведение. Практикуването на еднополов секс в дадените за пример полово сегрегирани общности, и основно в затворите, е именно сексуално и социално поведение, а не сексуална ориентация. Практикуващите това поведение са в повечето случаи хетеросексуални, идентифицират се като такива и като излязат на свобода продължават хетеросексуалния си начин на живот. Значи не може да става дума за промяна на тяхната сексуалност, а само за временна (при това принудителна) промяна на сексуалното им поведение. Поне така виждам нещата. Ако пропускам някакъв момент или нещо друго те притеснява - сподели, моля те. Не съм безгрешен :) -- Jockey 12:40, 11 май 2005 (UTC)
Мда, не съм много навътре с терминологията, та разчитах на нашите статии. Четейки хомосексуализъм останах с впечатлението, че става дума синоним, съдържащ известен негативен смисъл. Честно казано разграничението сексуална ориентация/сексуално поведение ми е малко мъгляво. Може би следва да се напише по-ясно в хомосексуализъм, знам ли. --Спас Колев 12:49, 11 май 2005 (UTC)
Всъщност съвсем не е сложно. Сексуална ориентация е това какво човек чувства (сексуално), какво го привлича, какво го възбужда, какви са сексуалните му мечти, сънища и желания. Сексуално поведение е сексуалният интерес, който човек демонстрира запред другите, както и видът секс, който човек си позволява или му е позволено да прави, в зависимост от средата в която живее и обстоятелствата, в които се намира. Така, например, едно момче, което харесва и се възбужда от други момчета, но живее в малък град, не познава други като него, страхува се е и принудено да прави секс с момичета, е хомосексуално, но не е хомосексуалист. Т.е. има хомосексуална ориентация, но няма хомосексуално поведение. И обратно - мъж, който е хетеросексуален, но в определени екстремни условия или по принуда прави гей секс, има хомосексуално поведение, но не е с хомосексуална ориентация. -- Jockey 14:32, 11 май 2005 (UTC)
Благодаря за корекциите в хомосексуализъм. Така като че ли е по-ясно. --Спас Колев 14:41, 11 май 2005 (UTC)