Направо към съдържанието

Беседа:Стефан Янчулев

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Местя от статията зле форматиран текст, без източници. Може да се преразкаже. --Мико (беседа) 13:05, 18 септември 2013 (UTC)[отговор]

          СТЕФАН  АЛЕКСАНДРОВ ЯНЧУЛЕВ – ЖУРНАЛИСТ
 Роден е в София на 24.11.1900 . Починал на 7.01.1968 година в дома си на улица “Цветна градина” № 26 в София.
 Баща му е Александър Стефанов Янчулев-учител от гр.Прилеп в Македония.Основоположник на рода е Илия Янчуле,а журналистът Стефан Янчулев е 4-то поколение след Илия Янчуле.Няма брат или сестра.
 Майка му е Пеша Янчулева от Казанлък,за която се оженва учителят Ал.Янчулев,след като избягва от затвора в Прилеп,задържан заради борбата си срещу турските поробители.С други свои поборници,той идва в София и тук се оженва за Пеша,която е била домакиня.
Стефан Янчулев се оженва през 1936 година за Тодорка Георгиева Рибарова (1906-1988),родена в Русе,но нейният род е от Трявна.По професия е счетоводителка.
Стефан Янчулев  има единствен син Александър Стефанов Янчулев (1938),роден в София,който е хидроинженер,професор в Университета по  архитектура,строителство и геодезия в София и първият демократично избран кмет на София след комунистическия режим в България.Кмет е на София за 4-годишния мандат  1991-1995 година. 
Снахата на журналиста Стефан Янчулев е очния лекар и хирург, Академик професор Православа Цончева Гугучкова-Янчулева (1941) от Бургас,но с потекло от Лясковец.От нея той има двама внука-Стефан Ал.Янчулев (1966г) и Цончо Ал.Янчулев (1973 г).И двамата са лекари-първият е анестезиолог,а вторият е офталмолог като майка си.
Правнуците на журналиста Стефан Янчулев са четири и носят имената: София и Александър от баща Стефан,а от бащата Цончо- правнуците са Александър и Филип.
 По известни роднини от фамилията Янчулеви от поколението на журналиста са генерал Кирил Янчулев
(1896-1961) - бил е началник на Военната Академия в София и началник на генералния щаб на българската армия;политикът и юрист Методи Янчулев (1900-1987),личен секретар на министър председателя Андрей Ляпчев;Борис Янчулев- икономист.
Всичките тези изброени достойни българи са жертва на комунистическите репресии в България след 9 септември 1944 година и са лежали по лагери и затвори Стефан Янчулев – 8 години  (1948-1956),Кирил Янчулев – 15 години,Методи Янчулев 12 години, Борис Янчулев – 10 години.
 Стефан Янчулев като юноша е бил футболист и е играл във  футболния клуб ФК 13 през  1915 и 1916 г.Увличал се е и от други спортове,за някои от които е превел на български основните правила на играта,например на играта Хазена.
Като младеж Стефан Янчулев става един от основоположниците на скаутското движение  в България и посещава джамбуретата в Париж и в Лондон.Той създава тесни връзки на българските скаути със скаутите от водещите европейски страни.Като един от ръководителите на скаутите в България,Стефан Янчулев участва в списването на списанието “Разузнавач”,както  и на различни материали за възпитанието на малките скаути в България – Вълчетата.Развива скаутска дейност и всред най -малките скаути, наречени " Вълчета ", за които написва и наръчник " Ръководство за Вълчетата " Той е основоположник на скаутското училище в България, което се намира в село Владая, недалеч от София .Неговите внуци носят някои от неговите шапки и тотеми,в това число и неговия  “вълчия зъб “ на скута и др.
През 30-те години на 20 век Стефан Янчулев е журналист в първото българско радио (“Родно радио”),което от 1930 г е на адрес на ул.”Бенковска” № 3.Отначало той е всред инициаторите за създаване на кооперация за получаване на концесия за радиоразпръскване и на 15 март 1930 година той е избран  за член в Управителния Съвет на кооперацията,заедно с интелектуалците проф.Асен Златарев,писателят Елин Пелин,политикът Димо Казасов,инж.Георги Георгиев  и  генерал Велизар Лазаров.
 Първите излъчвания на “Радио София” се извършват след Указ на цар Борис ІІІ от 25.01.1935 г.За главен ръководител на радиото е назначен Сирак Скитник (псевдоним),а за Уредник на Спортния отдел-Стефан Янчулев,за завеждащ на информационните предавания- Ал.Джаджев.
През този период Стефан Янчулев е първият български спортен коментатор,който на живо предава футболните мачове от игрището “Юнак” в София.От сградата на “Радио София”той предава спортни новини от страната и чужбина. 
По-късно той  работи като външно политически редактор в няколко вестника и накрая във вестника на политическия клуб “Звено”- вестник Изгрев,от където през януари 1948 година комунистическата Държавна Сигурност го взема за да го прати  за 8 години по лагери и затвори. 
Междувременно през 1939 -1945 година той е сътрудник в издаването на бюлетина на Английското посолство в София.За тази своя англофилска дейност и като антифашист,той е интерниран в лагера “Гонда вода” в България за няколко месеца,а след 9 септември 1944 година комунистите го изпращат също като англофил  в лагерите Богданов дол,после в Белене,затворите в София,Пазарджик и Плевен.През 1956 година е освободен от Пазарджишкия затвор.След излизане от затвора комунистическата власт в България не му позволява да упражнява журналистическа дейност, а  той е принуден да работи обща работа, за да се издържа и помага на семейството си. Доживява да види първия си внук, кръстен на негово име - Стефан. С хронични тежки заболявания той умира през януари 1968 година.
 Стефан Янчулев е автор на 6 отделни  книги с външнополитическа тематика на Балканите и в Близкия Изток.По-важните книги са “Тихоокеанските бурни проблеми”, “Средиземноморския въпрос”, “Борба за един световен град”, “Континент без усмивка” ....