Беседа:Теорема на Талес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

До момента, в който става ясно, че <ОАB = <OBA и <OCB=<OBC всичко е ОК. След това направо казваме, че сумата на ъглите в ACB=180 градуса => ОАB+OCB+ABO+OBC=2ABO+2OBC=180=>ABO+OBC=90=>ABC=90.

Тука са смесени две различни теореми в една и съща статия, без изобщо да става ясно, че се говори за две различни неща. Объркването идва от там, че това, което на български се нарича теорема на Талес, не е това, което на английски се нарича en:Thales' theorem. На български теоремата на Талес е това, което се казва в първото изречение на статията - че когато успоредни прави пресичат даден ъгъл, дължините на съответните отсечки са пропорционални. Тази теорема на английски се казва en:Intercept_theorem. В раздела "Доказателство" обаче се доказва съвсем друга теорема - тази, която на английски се нарича en:Thales' theorem и при която става дума за описаната окръжност около правоъгълен триъгълник. Двете теореми трябва непременно да се разграничат и да се опишат в различни статии, защото така човек дори да знае за какво става дума като чете текста се обърква, а какво остава за хората (главно ученици), които отварят и искат да разберат какво е теоремата на Талес. 217.111.88.36 11:56, 26 юни 2012 (UTC)

Бъдете смели! :-) --Peterdx (беседа) 12:08, 26 юни 2012 (UTC)
Знам, но в момента съм на работа и няма как. Довечера ако ми остане време, но се съмнявам... Дори описанието по-горе ми отне доста време,но мисля, че беше важно за начало изобщо да се обърне внимание на този проблем и че именуването на теоремите на български и английски е различно и объркващо. 217.111.88.36 12:18, 26 юни 2012 (UTC)
А аз лично не съм добър в областта и се опасявам от грешки. За предпочитане е някой с повечко познания в определена област да прави определени статии. --Peterdx (беседа) 12:55, 26 юни 2012 (UTC)