Беседа:Теотиуакан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

произход и принадлежност[редактиране на кода]

Прегледах страниците на английски, испански, немски и френски и друга странична литература и не виждам Теотиуакан да е ацтекски град или основен религиозен център. След седмица, ако не сте поправили, възнамерявам да пренапиша началото по тези причини.--Сенко 00:51, 5 май 2011 (UTC)

...а и местният музей на Т. не дава такава информация...
за това гарантирам лично...
--Сенко 01:02, 5 май 2011 (UTC)

Определено не е създаден от ацтеките, но не знам дали са го използвали (те откриват руините му). Според едно книжле тук: "...Не е известна етническата принадлежност на хората, които са живели в Теотиуакан. При разкопките са намерени следи, които говорят за протонауа, протототонаки, а в по-късния период и толтеки. ..." И още: "... най-доброто, което учените предлагат за характеристика на неговото население, е култура Теотиуакан..." (Герасимов, Богомил. Кукулкан слиза от небето. Наука и изкуство, София, 1989. стр. 212-213). Не чакай седмицата. --Peterdx 03:52, 5 май 2011 (UTC)

Послушах ти съвета.:-)--Сенко 15:12, 5 май 2011 (UTC)

Религия[редактиране на кода]

...и това трябва да се пренапише... не искам да кажа нищо лошо, но е трудно да се приеме, понеже няма никакви основателни заметки или бележки откъде се черпи такава (странна) информация. Донякъде е вярно, но не съвсем. Например, пумата е на висока почит и не съм сигурен да са я убивали просто така... По-хубаво е било да си пума отколкото военопленник.--Сенко 18:40, 5 май 2011 (UTC)