Беседа:Тиф (пояснение)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Имам възражение! Рикетсията причинява МАРСИЛСКА ТРЕСКА и носител е кърлежа! Къде я видяхте при тифа! Моля, ако и вие считате вашето твърдение, че Рикетсия причинява тиф за единствено меродавно да потърсим специалист в областта.--FREI 07:56, 12 мар 2005 (UTC)

Добавям, че рикетсията МОЖЕ да е причинител на петнистия тиф (вид тиф), но групата бактерии причинители на тифа са друга категория!--FREI 07:58, 12 мар 2005 (UTC)
Виж en:Typhus. Там, както и в fr:Typhus пише, че тифа не трябва да се бърка с тифоидната треска, която се причинява от един вид салмонела. За другите видове пише, че се причиняват от Рикетсии. Подобно нещо пише и в nl:Tyfus. В it:Tifo пише, че салмонелата причинява коремен тиф и тифоидна треска, а останалите видове тиф се причиняват от рикетсии. В de:Typhus направо говорят дебело за двата вида тиф -- коремен и петнист -- поотделно и равноправно в два отделни раздела на статията.
Аз съм с впечатление, че на български почти винаги се уточнява за какъв вид тиф става дума, като ако не се спомене, се подразбира точно за петнистия тиф и другарите му. Когато става дума за коремен тиф, това винаги се уточнява. Ако в българския ситуацията е чак толкова различна, трябва да се споменат в началото и двата рода бактерии. Може би трябва да се следва немския модел. --Емил Петков 08:05, 12 мар 2005 (UTC)
В закона за здравето и наредбите във връзка с прилагането му ясно и недвусмислено се разделят 2 причинителя на тиф:бактерии от типа салмонела за коремния и възвратния тиф, които също са и категория от рода на хепатитите и втора група от рода на маларията, към която спада и петнистия тиф--FREI 10:46, 12 мар 2005 (UTC)
Не смятам, че текстът на закона е най-приложим в случая. Не можа ли да намериш някой учебник? --Емил Петков 10:55, 12 мар 2005 (UTC)
Това е могла, това е намерила. Ако работата беше да препишем учебниците, щях да давам по 200 лева на месец на двама студенти да преписват по 8 часа на ден и ще си имаме Уикипедия за чудо и приказ. Кой колкото може толко намира и толко пише. Лека полека ще се попълнят нещата, може утре пък да дойде някой лекар и ще поправи статиите както трябва. Моля те да изчакваш малко с редакциите и критиките. Поздрави. --The Engineer 11:20, 12 мар 2005 (UTC)
Благодаря! --Емил Петков 11:22, 12 мар 2005 (UTC)
за учебника вече обещах, но не си вървя с библиотеката под ръка, затова доуточнението ще остане за понеделник--FREI 11:13, 12 мар 2005 (UTC)