Беседа:Търговище (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Търговищки или търговишки[редактиране на кода]

Как би следвало да е правилното - Търгови(ш/щ)ка област? "ш" или "щ"? -- Златко ± (беседа) 00:44, 12 декември 2005 (UTC)

Според наличния правописен речник — търговищки. --Webkid 01:20, 12 декември 2005 (UTC)
Хмм, мисля че вече не е особено важно кое от двете е правилното, като се има предвид единствения правилен начин за название на областите:-) --Christomir 18:13, 14 декември 2005 (UTC)
Хмм, ще се съглася само отчасти. И двата са граматически правилни, но само единия е приет за официален :-). Утре ще вземе да дойде друга партия на власт и току виж взели пак да преименуват наред като през '92-ра.
Ммда, прав си. Извинявам се - трябваше да кажа "приетия за официален начин за название на областите", а не "единствения правилен..." :-) --Christomir 19:45, 14 декември 2005 (UTC)
Благодаря, Кид. Питах, защото по случайност попаднах на чешката уики и там бяха Н-ска област, ама с доста фонетични грешки (варнска, перницка и др.). А гледам, че по правителствените страници както винаги разнобой (в президентството имат и двата варианта в рамките на един абзац). Официалната версия в закона е лесна, ама правописен речник - чак в къщи. -- Златко ± (беседа) 19:09, 14 декември 2005 (UTC)