Беседа:ФК’13

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Има грешка в логото. Това лого е на "Футбол Клуб" Матинката който после става Атлетик, а тук става дума за "Клуб Футбол" Савата който е съвсем различен отбор. Scroch 10:07, 18 март 2006 (UTC)

Не съм убеден, че това, което твърдиш е вярно и затова засега остават и двете емблеми. Има ли някакви доказателства, че е емблемата на Матинката?--L. Kareli 11:57, 23 март 2007 (UTC)
Твърде интересен се оказа един испански сайт, направо ми обърнаха представите за началото на футбола в София с главата надолу. Това е сайта - http://www.futbolnostalgia.com/fk13.htm . Според мен лявата емблема е на ФК`13, то е ясно, а дясната е на Футбол Клуб "Матинката". Отборът на "Искра" се оказва първият столичен отбор, основан още през 1907 г. Променя името си на "Раковски" през 1911 г. и на "Сават"(а) през 1912 г. Единият от въпросите е е ли или не е "Искра" първият ученически клуб по футбол в "Първа мъжка гимназия" в София? Другият важен въпрос е колко са били отборите с името "Раковски"? Ако е един, то как се преименува през 1912 г. на "Сават"а, а според футболните историци е основан като клуб през 1913 г.? Ако са два горе долу някои неща ми се изясняват, "Раковски", който е наследник на кварталния отбор "Мажестик" (1910) е официално основан през 1913 г., а "Раковски", който е наследник на "Искра" е преименуван под това име през 1911 г. и още на следващата година променя името си на "Сават"а. Започвам също така да си мисля, че е имало два отбора с името "Васил Левски", което е умишлено премълчано от Боркиша. 94.73.32.255 21:47, 29 септември 2011 (UTC)

ФК-13 от 2018 г.[редактиране на кода]

Смятам че трябва да разграничаваме двата клуба, не може току що възникнало дружество да претендира за приемственост на клуб изчезнал преди 74 години --Скроч б. п. 17:43, 1 август 2018 (UTC)

Явно може. Няма знак за равенство между футболен клуб и правната форма, в която той е облечен - търговско дружество и/или сдружение. Докато юридическото лице съществува, то представлява футболния клуб. След като то престане да съществува влизат други правила. Още повече за клуб, който е бил насилствено обединен. Това определят БФС < УЕФА < ФИФА, а не Търговския закон на Република България. Защо тогава ВВС (София) е бил възстановен като Софийски орлета след 50 години? Защото по режимите на БФС един отбор, който не съществува от 5 години може да се възстановява чрез пререгистрация в БФС. Няма горна граница на срока, а само добла. Моля да възстановите статуквото! --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 78.130.150.194 (беседа)
Никой не ви говори за правна норма. Не съм видял че в статияатя за ВВС е писано, че е въстановен отбора под друго име, определено ще изтрия тази информация от там. Имате ли решение на БФС според което новият клуб се явява наследник на стария? --Скроч б. п. 12:04, 4 септември 2018 (UTC)