Беседа:Хидробиология

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Предлагам дефиницията на термина "хидробиология" изцяло да се промени. Да се ползва учебника по Хидробиология на Узунов и Ковачев (2001):

Хидробиологията е наука за живота във водите (hydor- вода; bios- живот; logos- наука).

Предмет (обект) на изследване на хидробиологията са биологичното разнообразие, включително организмовият свят (генетично или видово разнообразие), организмовите групировки - съобщества, хидробиоценози и екологичните системи (ценотично разнообразие), процесите и явленията при преноса на материя и енергия (функционално разнообразие), протичащи във водната среда, в хидросферата като една от трите природни обвивки на Земята.

Основната задача на тази научна дисциплина е ползването на специфичните обекти и процеси на създаване, преобразуване и разграждане на органичната материя във водна среда с цел управление на тези процеси за нуждите на човешкото възпроизводство, в т.ч. за осигуряването му с хранителни и други продуктови ресурси (риболов, рибовъдство, аквакултури), с чиста вода за питейни и технологични нужди, със средства за борба с инфекциозни и зоонозни заболявания, разпространявани чрез водите, с технически проблеми, свързани с обрастватели и т.н.


Lubbocom 17:45, 15 февруари 2010 (UTC)[отговор]

Тук всеки има право да променя текста, особено ако е специалист в областта. Това, което нямате право да правите обаче е да използвате 1:1 текст от учебник или какъвто и да е друг материал, защитен с авторско право. Текстът не трябва да е преписван, а да е с Ваши думи.--Радостина 17:52, 15 февруари 2010 (UTC)[отговор]
Благодаря за уточнението. Ще помисля по въпроса как да се представи по- коректно този термин.Lubbocom 11:45, 18 февруари 2010 (UTC)[отговор]