Беседа:Часовник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Часовник е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Липсваща статия Малка Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Преди няколко години по програма "Хоризонт" на БНР, журналистка каза, че "радиото бива два вида: цифрово и дигитално". Сега виждам , че и тук се правят подобни грешки. В статията за часовниците пише: "В днешно време обикновено се носи на китката с каишка направена от кожа или метал, а в миналото най-популярни са били джобните часовници, които са имали капаче и са се закачали на тънка верижка към сакото или елека. Часовниците биват дигитални и кварцови." Всъщност часовниците биват механични и кварцови. Както едните, така и другите имат разновидности. Кварцовите работят като се подава слабо електрическо напрежение към кристал, в следствие на което той трепти винаги с еднаква честота. От там "лесно" може да се направи така, че да се показва времето: със стрелки(електроника + механика), със електронен дисплей (само електроника) или и двете (показване на времето с механични стрелки + дисплей).

Dropdown clock[редактиране на кода]

Превода на dropdown, може ли да бъде "таймер" - на български се употребява за уред, подобен на хронометър, но отброяващ време от предварително зададен стойност.--BloodIce 16:44, 7 декември 2005 (UTC)
Срещал съм „обратен хронометър“, „обратен таймер“ и „обратен брояч“. Дали обаче са едно и също и дали съответстват на dropdown clock, не знам:-).--Хари 08:24, 8 декември 2005 (UTC)
Off-topic малко. Аз не съм срещал досега термина "dropdown" за такъв хронометър, а "countdown". Вероятно е едно и също. --Емил Петков 08:46, 8 декември 2005 (UTC)
Всъщност, малко съм объркан. Не е изключено dropdown clock да е нещо друго. Например след бегло търсене разбрах, че съчетанието се среща доста рядко. Попаднах например на Drop Down Tables Resources и в раздел Top Drop Down Tables Sites открих следните линкове: World Time Zone Digital Drop Down Clock и World Time Zone Analog Drop Down Clock. Ако можете да си обясните за какво става дума, ОК, ама аз не мога:-)--Хари 13:12, 8 декември 2005 (UTC)
Мдааа, цялата работа ми прилича май на объркване. Това, което измъкнах за dropdown clock е, че това е интерфейсен елемент в графичен интерфейс, в който под поле за време може да се отвори часовник, за да си избере човекът времето графично, без да го набира на ръка. Dropdown calendar има например по сайтовете за резервация на самолетни билети, където трябва да се въведе дата. Дропдаун клок аз лично не съм виждал. Дано да съм го обяснил разбираемо. --Емил Петков 13:22, 8 декември 2005 (UTC)

Изрази[редактиране на кода]

Изразите „по часовата стрела“ и „против часовата стрелка“ не са ли всъщност „по часовниковата стрелка“ и „обратно на часовниковата стрелка“? Толкова съм учуден, че моля някой да си изкаже мнението. --Лорд Бъмбъри 11:07, 26 януари 2012 (UTC)

Според мен са дублетни форми. И двете съм ги срещал еднакво често. --Сале 14:20, 12 февруари 2012 (UTC)
И аз научих нещо. Благодаря. --Лорд Бъмбъри 13:11, 13 февруари 2012 (UTC)