Беседа:Чилое (архипелаг)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Чилийски / Чилое[редактиране на кода]

Поставих питане за източник относно името на архипелага. На руски наистина е Чилийски, но на английски е Chiloé Archipelago заради името на най-големия остров от него Чилое. Ако има географска карта на български или някакъв друг източник, от който да е видно името, моля да се посочи в статията. --Izvora (беседа) 06:59, 29 октомври 2012 (UTC)[отговор]

Проверих в „Географски речник на задграничните страни“, ДИ „Д-р Петър Берон“, С., 1987. На стр. 598 са следните 2 поредни статии-мъничета:
Чилийски архипелаг - общо наименование на островите, разп. край юж. брегове на Чили. По-важни о-ви: Чилое, Уелингтън, Санта Инес.
Чилое - остров в Тихи ок. разп. до юж. крайбрежие на Чили. Площ 8400 км2. Нас. ок. 200 000 ж. Хълмиста равнина с умерен океански климат. Добив на злато. Земеделие, животновъдство, риболов.
В статията Уелингтън в частта за този о. пише, че е с площ 9000 кв. км - дори е по-голям от Чилое и на картинката изобщо няма място за него. Открих го - ru:Веллингтон (остров), край най-западната изпъкналост на Чили. За о. Санта Инес няма статия в цитирания речник, но го намерих - es:Isla Santa Inés, като част от арх. Огнена земя.
Излиза, че понятието Чилийски архипелаг обхваща всички чилийски острови, докато статията тук е за о. Чилое и дребните островчета наоколо (както е на картинката), без многото на юг; в Ру.Уики пък погрешно са нарекли малкия арх. Чилое с името на големия Чилийски арх. (ако изобщо има общоприето такова понятие). Така че смятам все пак смело да местим на Чилое (архипелаг). --Elkost (беседа) 14:19, 29 октомври 2012 (UTC)[отговор]
Благодаря! --Izvora (беседа) 18:16, 29 октомври 2012 (UTC)[отговор]