Беседа:Ян Палах

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Посмъртното признаване на Палах[редактиране на кода]

"… През пролетта на 2003г. шест младежи в Чехия се самозапалват и изгарят до смърт, особено гимназистът Зденек Адамек. Той се запалва на 6 март 2003г почти на същото място пред музея, оставяйки предсмъртна бележка, в която се говори за Палах и другите, извършили самоубийства през 1969г."

  • Какво значи: …изгарят до смърт, особено гимназистът Зденек Адамек?

"… Според Ярослава Мосерова, специалист по изгаряния, която първа се е погрижила за Палах във Факултета на Университетската болница Чарлз, той не се е самозапалил, протестирайки срещу съветската окупация, а го е направил, протестирайки срещу деморализацията на чешките граждани, причинена от окупацията.

"Не беше толкова в опозиция на Съветската окупация, а в деморализацията, която настъпваше, хората не само се отказваха, но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица, когато погледнете онези хора, разбирате това, което всеки вече знае, всички благоприлични хора, бяха на прага да правят още компромиси." Погребението на Палах довежда до масови протести срещу окупацията и месец по-късно (25 февруари 1969 г.) друг студент, Ян Зайиц, се самозапалва и умира на същото място, последван през Април същата година от Евжен Плоцек в Ихлава."

  • Според мен на тази част от текста - мястото ѝ е в раздела за оценка на акта.--Вятич / Пт.Анат.Д / 22:51, 6 март 2013 (UTC)