Бифуркация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бифуркация (от лат. bifurcus, „раздвоен“) е термин, който се използва в много и различни научни дисциплини и обозначава ситуация, в която настъпва качествено изменение по раздвояване на даден обект или процес.

В математиката и информатиката[редактиране | редактиране на кода]

Бифуркацията е термин, който може да се използва в математиката и информатиката в различни контексти. Съобразно ситуацията, в математиката терминът е приложим когато някой обект зависи от параметър (не задължително скаларен) и във всяка околност на някоя стойност на последния изследваните качества на обекта се оказват различни за всички . Тази стойност се нарича бифуркационна стойност или точка на бифуркация[1].

  • Бифуркационната теория е теория за равновесните решения на нелинейни диференциални уравнения. В точките на бифуркация възникват множество решения[2].
  • Бифуркационният метод в информатиката включва избор на някакво условие С и елиминирането му от таблицата на решенията като се генерират две подтаблици от решения, отговарящи на случаите, когато С е вярно, или не е. Методът се прилага рекурсивно до всички подтаблици, като в крайна сметка от първоначалната таблица на решенията се извежда дърво на решенията, всеки възел от което представлява условие, поддърветата – подтаблици на решенията, а листата – правила[2].

В социалните науки[редактиране | редактиране на кода]

Терминът бифуркация във философията, икономиката и социологията се ползва предимно като синоним на момент на дестабилизация на социалната или икономическата система[3][4][5]. Акцент се поставя върху необратимостта и непрогнозируемостта на процеса след точката на бифуркация[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Математический энциклопедический словарь“, Ю. В. Прохоров, „Советская энциклопедия“, Москва, 1988
  2. а б „The Penguin Dictionary of Mathematics“, John Daintith, R.D. Nelson, Penguin Books, 1989
  3. "Политиците отстъпват лидерството на бизнеса", Харалан Александров
  4. "За нова философия на икономическата политика на България", доц. д-р Нако Стефанов
  5. "СДС обедня интелектуално", Михаил Огнянов
  6. "Как периодите поместват литературноисторическите сюжети", Михаил Неделчев
Символ, обозначаващ пояснителна страница Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.