Бихор (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бихор.

Бихор е средновековна крепост, отстояща на 10 км северно от Беране. Първото споменаване на града е от 1450 г. в дубровнишките архиви.

Останките от крепостта Бихор се намират на 10 km северно от Беране при вливането на река Елешница в Лим. Крепостта се извисява на 1050 m надморско равнище, осигурявайки страж и господство над околния терен.

Произходът на името ѝ вероятно идва от обстоятелството, че се е намирала на границата между сръбските и западните български земи (виж за сравнение Ухор). През 20 век на север от крепостта е открит древнобългарски паметник в Шудиково, а южно по пътя за Плав остава планината носеща името Асенац.

За средновековния град няма съхранени много данни. Знае се, че е управляван като част от жупата Будимле (вероятно с център Будин) от младия крал (лат. rex junior) Стефан Дечански по времето на Стефан Милутин. Превзет е от османците заедно с Приздрияна през 1455 г.

Първото ѝ споменаване е от 1450 г. в дубровнишки документ. След завоюването ѝ от османците през 16 век е ползвана за склад за боеприпаси с 26-членен гарнизон.

Днес са запазени останки от крепостната стена с височина до 3 m над околния терен, като са индентифицирани постройки в крепостта, включително църква.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бихор“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.