Бой при Милин Камък

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Битката при Милин Камък е първото сражение между четата на Христо Ботев и османски редовни и нередовни войски.

Бой при Милин Камък
Априлско въстание
Информация
Период18 май 1876 г.
МястоБлизо до Милин камък
РезултатПобеда за въстаниците
Страни в конфликта
Чета на Христо Ботев Османска империя
Командири и лидери
Христо Ботев
Никола Войновски
Неизвестно
Сили
206 четника200 черкези и башибозуци
2 бюлюка редовна турска войска
Общо:
Над 400
Жертви и загуби
30 убити и няколко ранениНеизвестно
Карта

На 18 май четата е изправена пред първото си сериозно изпитание – близо до рида Милин камък, на 25 километра от Враца, тя бива нападната от черкези и башибозук, към които скоро се присъединява и редовна турска военна част. Особено ярко описание на храбростта на Ботев и неговите четници в този решителен момент дава Захари Стоянов в своята книга „Опит за биография на Христо Ботйов“[1]:

Това казал той и хукнал през гъстата трева с коня си право към неприятеля от дясна страна на пътя, като си въртял сабята около главата, която блещяла под утринните слънчеви зари. Град куршуми се посипали върху му, които удряли в

земята и подхвърляли нависоко корените на тревата. По за- повед на Н. Войновски, който е отбирал от военните работи, двама души конници се впуснали да върнат войводата, който на явна смърт отишел да се излага.

Сражението[редактиране | редактиране на кода]

Когато четата се приближава до с. Баница, е нападната от черкези и башибозук. Противникът, около 200 души, се появява от двете страни в тила. Това е първата сериозна среща с врага. Съзнавайки реалната опасност от обкръжение, Никола Войновски заповядва на авангарда да заеме възвишенията Банин връх и да открие огън по противника. Така дава възможност на основното ядро да се изкачи по източната част на възвишението Милин камък и от удобна позиция да приеме боя. Същевременно е взето решение при първа възможност маршът към Балкана да продължи.

Първата атака е предприета около 13 ч. от башибозуците от с. Мраморен срещу източните позиции на отряда. Местността е твърде открита, а за мнозина четници това е първият огневи бой в живота им, така че и атакуващите, и защитниците дават значителни загуби, но неприятелят е отблъснат.

Настъпва и башибозукът от с. Баница към позициите на авангарда на Банин връх. Час след началото на боя, вместо очакваната помощ, от Враца пристигат два бюлюка редовна войска, които от дистанция около километър откриват огън с далекобойните си пушки и с две оръдия. Четниците нямат възможност да отвърнат на огъня и са им нанесени сериозни загуби. Но още при първата директна атака, неприятелят е разпилян с добре организирана стрелба, а по същия начин до вечерта са отбити още две атаки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кънчев, Иван. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев // Българска история.