Бомилкар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Бомилкар.

Бомилкар (на латински: Bomilcar) е последен картагенски молк, политик и рабимаханат от края на 4 век пр.н.е.

През 310 пр.н.е., след пристигането на тирана на Сиракуза Агатокъл в Северна Африка, народното събрание на Картаген го избира за рабимаханат. Той е командир на лявото крило от пуни – 40 000 пехотинци и 1000 на коне в битката против Агатокъл.

По време на битката, другият рабимаханат Ханон пада убит и войниците му бягат обратно в Картаген, понеже Бомилкар не могъл да даде необходимите заповеди. През следващите 309 – 308 пр.н.е. той води битки и се опитва посредством преврат и с помощта 1000 чуждестранни наемници и 500 картагенци, да стане молк на Картаген, но е убит през 308 пр.н.е. Насетне пунически Картаген няма молк и е въведено републиканско управление известно като Картагенска република, въпреки че още през 375 г. пр.н.е. първата държавна длъжност, която съществувала още от края на Дидоните, е на практика обезличена. Не без значение за настъпилата промяна е и предходното сриване на града-майка на Картаген от Александър Велики.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Диодор, xx. 10,12.
  • Benedikt Niese, Bomilkar (1). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band III,1, Stuttgart 1897, Sp. 679–680.
  • Werner Huß, Die Karthager. C.H. Beck, München 1990

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Хамилкар II Молк на Картаген (309 пр.н.е. – 308 пр.н.е.) Картагенска република