Кои

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Брокатен шаран)
Кои шарани

Кои, още Брокатен шаран (Cyprinus carpio haematopterus), е подвид опитомен шаран, който се използва за декоративни цели в открити водоеми или водни градини. Получен е в резултат на дългогодишна селекция в Япония и Китай. Обитава води с неутрално или леко алкално рН 7-7,5 и температура около 10–24 °С. На дължина достига максимален размер до 120 cm.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Декоративните шарани кои са всеядни видове. Хранят се с ракообразни, ларви, насекоми и червеи, както и с растителна храна.

Вариации[редактиране | редактиране на кода]

Вариететите на Кои се отличават с различно оцветяване, като основните цветове са бяло, черно, червено, жълто, синьо и кремаво. Въпреки това възможните цветове са практически неограничени. Най-популярната категория е Gosanke, която се състои от вариететите Kohaku, Taisho Sanshoku и Showa Sanshoku.

Върху създаването на нови Кои вариетети все още се работи активно. Ghost Koi е създаден през 1980 г. и е много популярен във Великобритания. Представлява хибрид между шаран и Ogon Koi, и се отличава със своите металически люспи. Butterfly Koi е създаден през 1980 г., и се отличава с дълги перки. Той е хибрид на Кои с Азиатски шаран.


Doitsu-goi (ドイツ鯉)
Bekko (鼈甲)
Asagi (浅葱)
Ginrin Kohaku
Sanke (大正三色)
Ōgon (黄金)
Kawarimono (変わり者)
Hikari (光模樣者)
Goshiki (五色)
Kōhaku (紅白)
Tanchō (丹頂)
Tanchō Sanke (昭和三色)
Kumonryū (九紋竜)
Koromo (衣)
Gin Matsuba
Yamabuki Ogon
Platinum Ogon
Ochiba (落葉)
Shusui

Източници[редактиране | редактиране на кода]