Шаран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
шаран
Common carp.jpg
Шаран (Cyprinus carpio)
Природозащитен статут
Status iucn3.1 VU bg.svg
Уязвим
Червена книга на България
Status iucn3.1 CR bg.svg
Критично застрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
надклас: Osteichthyes Костни риби
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Cypriniformes Шараноподобни
семейство: Cyprinidae Шаранови
род: Cyprinus Шарани
вид: C. carpio Шаран
Научно наименование
Уикивидове Cyprinus carpio
Linnaeus, 1758
шаран в Общомедия

Шаранът е типичен представител на костните риби. Той спада към семейството на каракудата, скобар, червеноперка. Шаранът (Cyprinus carpio) е сладководна риба, която достига до 120 cm на дължина и до 35 кг на тегло. Световният рекорд е 34,35 кг и е поставен в езеро Lac de Saint-Cassien във Франция.[2] Шаранът е всеяден, като в ранна възраст се храни с планктон и с увеличаване на теглото, преминава към консумиране на различни бентосни организми. По-големите риби ядат и малки рибки поради неспособността да си осигуряват необходимото количество храна. Размножава се през пролетта. В нашите води той намира отлични условия за размножаване и живот.

Огледален шаран

Днес шаранът се отглежда често в язовирни и други водоеми. Високогърбестият шаран има дълги ъглести гръбни перки и четири мустака около устата, с които търси по дъното растения и дребни животинки. Чрез развъждане и селекциониране в продължение на столетия от него са създадени многобройни раси. Особено известни са унгарските шарани, които отстрани имат съвсем малко едри люспи (едролюспест шаран) както и огледалните (голи) шарани.

През май и юни по камъни и водни растения женските шарани хвърлят хайвера си – до 500 000 хайверни зрънца. Малките рибки се отглеждат в плитки, обрасли с растителност басейни. През есента се преместват в по-дълбоки басейни за презимуване. Тук, заровени в тинята са защитени от студа. Теглото на един две-тригодишен шаран достига средно три килограма.

В България има традиция на Никулден да се готви пълнен шаран.

Риболов[редактиране | редактиране на кода]

Той е главен обект на промишлено развъждане от рибните видове главно заради търговията с неговото месо. Много е вкусен. Желан обект е за спортен риболов поради вкусовите си качества, борбеността си и непретенциозността си към природните условия. Шаранът е една от най-вкусните сладководни риби. Месото му е бледо розово и има голям брой дребни костици.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Червена книга на Република България. Шаран. Посетен на 19 февруари 2012
  2. ALL TACKLE RECORDS FOR CARP, COMMON. // INTERNATIONAL GAME FISH ASSOCIATION. Посетен на 2011-06-19.