Булгурлу

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Булгурлу (на турски: Bulgurlu) е един от 33-те квартала в район Юскюдар, разположен от азиатската страна на Босфора в Истанбул, Турция.

Булгурлу е един от най-населените квартали на Юскюдар и граничи с улица Kючюкчамлъджа на запад, улица Ючпънарлар на юг и анадолската магистрала O-4, на изток с квартал Намък Кемал и на север с улица Булгурлу. Хълмът Kючюк Чамлъджа, една от най-важните зони за отдих в Истанбул, също е в този квартал. Историческата баня Булгурлу е създадена през 17 век и все още работи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на Булгурлу, което също се споменава като Буркуллу, Бургулу, Буркурлу и Бургурлу в източниците, твърдението, че името му идва от български имигранти, заселили се в района след Априлското въстание от 1876 г., не е широко прието.

Името на областта, занимаваща се със земеделие през 16 век, трябва да произлиза от булгур. От друга страна, историци като Решат Екрем Кочу твърдят, че истинското име на хълма Кючюк Чамлъджа е планина Булгурлу и името Кючюк Чамлъджа е дадено на хълма по-късно.

Смята се, че името Булгурлу е дадено от османския султан след война, която се води тук.

В книгата на Джулия Пардо „Красотите на Босфора“, издадена в Лондон през 1838 г., името на Булгурлу се споменава като Планината на Булгурлу и планината Булгурлу (Булгурлу планина, хълм) и съдържа информация от две страници за Булгурлу. В книгата има и снимка на Булгурлу от това време.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

До Булгурлу може да се стигне с обществен транспорт от Истанбул. Има станция Булгурлу-Либадийе на линия M5 от истанбулското метро.

Булгурлу, Юскюдар (Из Красотите на Босфора, публикувана в Лондон през 1838 г.)

Туристически атракции[редактиране | редактиране на кода]

  • Телевизионна радио кула Kючюк Чамлъджа
  • Баня Булгурлу – завършена през 1618 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bulgurlu, Üsküdar в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​