Бурханийе (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Бурханийе (на турски: Burhaniye) е квартал в район Юскюдар в азиатската част на Истанбул, Турция. Бурханийе е предимно жилищен квартал с малко исторически къщи и сгради. Граничи на север с Бейлербей и Кюплюдже, на изток с Късъклъ, на юг с Кючюкчамлъджа и на запад с Алтунизаде и Кузгунджук. Покрай западната граница на квартала минава магистрала Otoyol 1 O-1.

Кварталът е заселен от бежанци от Априлското въстание през 1876 г. в България и е известен първо като Мухаджир Кьою (Бежанско село). Кварталът носи сегашното си име от джамията Бурханийе, построена през 1902 г. от султан Абдул Хамид II за неговия син Бурханетин Ефенди.

В допълнение към джамията Бурханийе, джамиите в квартала включват джамията Oузхан, джамията Aкабе и джамията Полис Евлери.

Училищата в квартала включват начално училище Бурханийе, начално училище Нурсен Фуат Йоздайъ и кампусът Бейлербей на частното основно училище SEV.

Други важни квартални институции включват немската болница Чамлъджа.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Burhaniye, Üsküdar в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​