Бенковска гъска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бяла Бенковска гъска)

Бенковска гъска[1] (нарича се още Бенковска бяла гъска[2] и Бяла Бенковска гъска[3]) е единствената българска порода гъски. Селектирана е с направление производство на гъши черен дроб.

История[редактиране | редактиране на кода]

Породата е създадена чрез кръстосване на местни гъски от района на село Бенковски, Пловдивско с тулузки, емденски, рейнски, бели унгарски и други породи гъски.

Описание и характеристика на породата[редактиране | редактиране на кода]

Оперението е бяло, но се срещат птици с леко сиво оцветяване по крилата.[4] Живата маса на женските е 4 – 5,5 kg., а на мъжките 5,5 – 7 kg. Тялото е средно едро, дълбоко и широко. Шията е къса и дебела. Главата е средно голяма с оранжева човка. Гърдите са широки и дълбоки. Тялото е добре замускулено. Краката са жълто-оранжеви, здрави и широко поставени.

Гъските от породата се характеризират с добра скорозрелост, а месодайните качества са високи. Притежават и добра приспособимост и издръжливост. При добро хранене угоените гъсета достигат жива маса 4,2 – 5 kg. на 70 дневна възраст.

Годишно снасят по 22 – 25 яйца с маса 180 – 190 g.

Породата е подходяща за принудително угояване за получаване на вмастен черен дроб. Добивът средно е около 530 g., но може да достигне и до 1200 g. Бялата бенковска гъска е подходяща както за интензивното и полуинтензивното птицевъдство, така и за екстензивно отглеждане в селските дворове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 1. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2011. ISBN 9789548104234. с. 240.
  2. Отглеждане на селскостопанските животни, авторски колектив, Дионис, София – 1993, ISBN 954-8496-03-x
  3. Бяла Бенковска гъска
  4. Agro.net, Породи гъски, Бенковска бяла гъска