Бенковски (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бенковски (Област Пловдив))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бенковски.

Бенковски
Общи данни
Население 1 384 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 16,284 km²
Надм. височина 181 m
Пощ. код 4201
Тел. код 0318
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 3839
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Марица
Димитър Иванов
(ГЕРБ, ОЗ)
Кметство
   - кмет
Бенковски
Иванка Пачева
(НВ)

Бенковски е село в Южна България. То се намира в община Марица, област Пловдив.

Изглед на влизане в с.Бенковски

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бенковски се намира в Горнотракийската низина на 12 км северозападно от град Пловдив, на надморска височина 163 м. Площта на селото е 1689,3 ха. Населението наброява 1273 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

По най-ранни документирани сведения село Бенковски е създадено около 1576 г. под името Мързян. Според преданията е старо тракийско селище, за което свидетелстват множеството тракийски могили, някои от които съществуват.

През 1939 г. селото е преименувано на Бенковски, както се е казвала ж.п. гарата, построена на 12 декември 1933 г. (тогава е открита линията Пловдив-Панагюрище). Било е център на Община с три съставни села – Бенковски, Радиново и Войсил.

Местната църква – „Св. Троица“ е построена в двора на училището през 1880 г. Заради ценните стенописи и иконостаса е обявена за паметник на културата с писмо на Националния институт на паметниците на културата от 19 юли 1974 г. и писмо на Светата Пловдивска метрополия от 3 март 1975 г. Купела за Светото кръщение с дата 1856 г. показва, че религиозен живот е имало и по време на владичеството.

Първото училище в село Бенковски е построено преди Освобождението. През 1929 г. е построена нова сграда за учениците до четвърти клас. През 1939 г. е открита и сградата на основното училище – „Георги Бенковски“ – средищно училище, в което учат децата от селата Бенковски, Радиново и Войсил.

ОУ „Георги Бенковски“

Читалището – първоначално „Небосклон“, а впоследствие „Васил Левски“ – е създадено на 28 януари 1930 г. Настоящата сграда на читалището е построена през 1959 г. С разнообразните си форми на дейност то съхранява и предава на поколенията българска самобитност, духовност, любов към изкуството и културните ценности.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Бележити личности на село Бенковски са братя Христо и Георги Търневи (потомци на род Шишкови), съратници на Левски, Бенковски и Волов. По случай 120 години от Априлското въстание през 1996 г. потомците на братя Търневи от Шишковия и Търнев род със съдействието на кметството построяват чешма-паметник до автобусната спирка за град Пловдив.

Северно от селото се намира селскостопанско летище, на което до 1990 г. е базиран пловдивският отряд на селскостопанската авиация.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]