Скутаре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Скутаре
Общи данни
Население 2 376 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,239 km²
Надм. височина 160 m
Пощ. код 4134
Тел. код 03129
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 66915
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Марица
Димитър Иванов
(ГЕРБ, ОЗ)
Кметство
   - кмет
Скутаре
Стоян Добрев
(ОЗ, ЗНС)

Скутарѐ е село в Южна България. То се намира в община Марица, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Скутаре се намира на 5 километра североизточно от град Пловдив. След него в същата посока са селата Рогош, Маноле, Манолско Конаре и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено е през VІІ век под името Скутарион, според историческите данни и сведения. Считано е за епископски център в Пловдивската епархия. За възникналите противоречия относно местонахождението на епископията на Скутарион е важно мнението на професор Петър Мутафчиев, който поддържа тезата, че търсеният град Скутарион се е намирал именно тук. В подкрепа на това мнение идват и следите на голямо селище в местността „Юрта“ на 1.5 км. в северозападна посока, където са открити зидове от постройки, монети и кюпове, което доказва, че там е съществувало селище.

Църквата „Свети Пророк Илия“ – е построена през 1879 г.

Първото училище в село Скутаре е било построено още по време на османската власт. Намирало се е в двора на църквата. Един от първите учители преди Освобождението е бил даскал Трифон, известен като поп Трифон. През 1907 г. по време на учителстването на Димитър Попгеоргиев е построена сградата на новото училище – ОУ „Климент Охридски ”. Първите местни учители са били Атанас Тодоров – около 1890 г. и Атанас Попов – директор – син на Димитър Попгеоргиев.

През 20-те години на XX век в селото за кратко съществува толстоистка колония.[1]

Читалище „Светлина“ – е основано през 1927 г.

През селото минава ж.п линията за Бургас и София !


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В околностите на Скутаре са намерени доста монети, между които римски, колониални и византийски анонимни от времето на Иван Цимисхий 969 – 976 г. В оризище близо до селото е намерена една бронзова статуетка на Зевс, висока 15.5 см. Към днешна дата статуетката може да се види в Пловдивския музей. В селското землището се намирали и осем различни по големина могили.

В селото се организират събори 2 пъти годишно – единият е на Великден, а другият – на Илинден.

Бележити личности[редактиране | редактиране на кода]

Бележити личности на село Скутаре са Хубен Неделчев Хубенов, Васко Илиев Добрев и Стоян Стоянов.

  • Хубен Хубенов е роден през 1929 г. Син на свещеника Неделчо Хубенов. Основното си образование завършва в селото, средното и висшето – в град Пловдив. Работи като лекар интернист, фито- и кинезетерапевт, с научни публикации по вътрешни болести и клинична цитология. Член на Съюза на българските писатели и на Клуба на писателите лекари. Има издадени над 10 книги с различна тематика. Хубенов е античен историк и полиглот – ползва 15 чужди езика.
  • Васко Добрев е роден на 11 август 1956 г. в град Пловдив. Основното си образование завършва в село Скутаре, средното – в град Пловдив, висшето – в Русенския университет през 1983 г. Защитил е дисертация за доктор на техническите науки. Доцент в Русенския университет.
  • Стоян Стоянов е роден през 1983 г. в Пловдив и по-късно се заселва в Скутаре с родителите си. Защитава дисертация за доктор в корпоративните финанси в университета в Ню Йорк. Носител на награди в областта на икономиката и финансите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 47.