Войводиново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Област Пловдив. За близкозвучащото по име село в Област Варна вижте Войводино.

Войводиново
Chirpan Earthquake - Voivodinovo.jpg
Общи данни
Население 1 975 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 13,031 km²
Надм. височина 155 m
Пощ. код 4135
Тел. код 03101
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 11845
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Марица
Димитър Иванов
(ГЕРБ, ОЗ)
Кметство
   - кмет
Войводиново
Анастас Димитров
(независим)
Църквата „Свети Спас“, разрушена от Чирпанското земетресение през 1928 година

Войводиново е село в Южна България. То се намира в община Марица, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Войводивоно се намира в Горнотракийската низина на 2 км. северно от град Пловдив на надморска височина 100 – 199 м. Площта на селото е 1305,7 ха.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Войводиново е създадено преди 350 години. Първоначално е съществувало в местността „Дим пара“, намираща се на около километър на юг от сегашното разположение на селото, и е изградено върху основите на старо римско селище. В района могат да бъдат намерени артефакти от римско време. През този район е минавал стар римски път, използван по-късно от Османската империя. По него е превозвана турската хазна от Пловдив за Истанбул, многократно нападана от местни жители, предвождани от войводи. Многократните нападения на войводите дават името на селото и пак заради тях жителите на селището са прогонени от земите и принудени да се заселят на северозапад по бреговете на река Пясъчник. Постоянните наводнения, причинявани от реката, ги принуждават преди около 350 години отново да се преместят и заселят в земите, в които е разположено селото днес.

Първата църква на село Войводиново – „Свети Спас“ – се е намирала на мястото на сегашното читалище. Новата църква на настоящето си мястото е построена през 1932 г. и е с непроменено име.

Първото училище във Войводиново – „Св. Св. Кирил и Методий“ – е построено през 1879 г. То се е помещавало в една сграда с три стаи, разположена до сегашното училище. Сградата, в която се помещава днес, е построена през 1938 г., а последното разширение е направено през 1993 г. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ е средищно училище и в него се учат около 150 деца от Войводиново и Желязно. През 2009 г. се празнуват 130 години от създаването му.

Читалището в село Войводиново – „Виделина“ – е основано 1928 г.

Настоящата сграда на читалището, което първоначално се е помещавало в частна кръчма, после в сградата на училището, е построена през 1932 г. с доброволен труд на жителите на селото. Читалищните дейци наброяват повече от 120 души. Техните колективи участват успешно в републикански и международни фолклорни фестивали. Читалището е наградено с орден „Кирил и Методий“ ІІ степен във връзка с 50-годишнината му. Към многото награди самодейците от Войводиново прибавят и златен лауреатски медал от международния фолклорен фестивал през 2006 г. в град Неделино. До читалището е построен паметник-чешма на войниците от селото, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

В землището на селото има седем тракийски могили. Преди около 45 години две от тях са разкопани от археолози и вътре са открити каменни саркофази и колесница от древни тракийски велможи.В селото има два сондажа с минерална вода с доказани лековити качества, която след разработването им се продава в Близкия изток и Северна Европа с наименованието „Минерал аква“ и „Тракия уотър“, село Войводиново. В северозападната част – на границата на регулацията на селото, се намира лековито изворче, наречено от местните „Кайнака“, чиято вода не е изследвана, но се счита, че лекува открити рани, проблеми със зрението, стомашно-чревни заболявания. Благодарение на дарения от жители и местни фирми до изворчето е построен православен параклис.

На територията на село Войводиново се намира най-големият на Балканския полуостров стадион по конен спорт с конюшни за 160 коня и стадион-хиподрум с 5000 седящи места. На същия ежегодно се провеждат многобройни състезания от регионален и национален характер, кръг от Балканската купа по конен спорт и кръг от световната купа по конен спорт.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В село Войводиново е построен паметник на Христо Ботев. Има много хубав парк.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Наличието на минерални извори с популярната трапезна вода на „Минерал аква“, която се изнася из почти цяла Европа и Арабския свят. Модерен спортен комплекс за състезания от световна величина по конен спорт с модерни конюшни и стадион за конни състезания. През 2004 година се проведе Балканиада по конен спорт с участието на седем балкански страни. Отстояние от магистрала Тракия е само един километър. Инвестициите до момента в с. Войводиново са за над 120 милиона лева, като най-крупната е от порядъка на 45 милиона лева на фирма ЕСБИЕН с президент г-н Стоян Беширов за строителството на най-големия на Балканският полуостров завод за елекроника, а именно производството на компютри и ДВД техника. Същата фирма изявява желание и за строителството на голф игрище, което на този етап ще бъде второто в България. Благоприятните почвено-климатични условия привличат вниманието и на чужди инвеститори с цел създаването на големи плантации от ягодови, малинови и овощни насаждения, както и етерично-маслени култури. Цените на имотите в регулацията на селото варират около 15 евро за кв. метър, а за земеделски земи — от 2 до 8 евро. Търсенето на имоти е голямо, но предлагането е ограничено. Предстои изграждането на канализация на селото. Кметството разполага с атрактивни парцели земеделска земя за промишлена дейност /ел.захранване, водоснабдяване, канализация, асфалтов път, телефон, интернет/ в промишлена зона с цена за кв. метър 12 лева.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През селото минават маршрутка номер 6, както и междуградски автобуси.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]