Ванко 1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ванко 1
ПсевдонимВанко 1
Роден
Иван Петров Главчев
14 април 1975 г. (48 г.)
От България
Стилрап, хип-хоп
Инструментивокал
Свързани изпълнителиМишо Шамара, Азис, Конса, Ирина Флорин, Дребен G, Лошите, Иво Малкия

Иван Петров Главчев, по-известен с псевдонима си Ванко 1, е български музикален изпълнител в стил рап/хип-хоп.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

2001 – 03: Ванко 1 и Голямата Комбина[редактиране | редактиране на кода]

Името Ванко 1 започва да добива популярност през 2001 г., когато заедно с Мишо Шамара записват много песни и издават албум. Албумът носи името „Голямата комбина“ и се радва на доста широка популярност. Дебютната песен на Ванко 1 е „Майна, майна“, клипът е заснет в Париж през 2001 г. Малко след това се издава и песента „Все още съм замесен“ през 2002 г. Клипът е сниман в Доминиканската република, заедно с клипа на песента „Всички палавници“ – продължение на „Все още съм замесен“. Това изстрелва Ванко 1 по всички топ класации, превръщайки го в една от новите звезди на българската рап-сцена.

В интервю той споменава как се е зародил неговият псевдоним – по-рано е бил просто Ванко, но след изписване на името си върху регистрационната табела на джипа си, е трябвало да добавят и число и така е станал Ванко 1.

2003 – 08: Ванко 1 в Затвора[редактиране | редактиране на кода]

Ванко 1 продължава да пише текстове на рап песни. Една от тях е „Божията присъда“, към която е заснет клип веднага след излизането му от затвора.

Ванко 1 е задържан през май 2003 г. по обвинение в сводничество, организиран престъпен трафик и незаконно притежание на оръжие. Повдигнато е обвинение срещу него, което се разглежда за годините 2003 – 2008. Взето е решение от съда да излежи 12 години в затвора, но е приет нов закон – „Поправка Ванко 1“, поправка от 2006 г. на XL народно събрание в Наказателния кодекс на България, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява. След като е приета, поправката е наречена неформално „Ванко 1“, тъй като заради нея е пуснат от затвора осъденият на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев – Ванко 1, след като е излежал почти половината от присъдата си.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]