Ведически индуизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Северна Индия в края на Ведическия период. Местоположението на ведическата шакта е обозначен в зелено. Пустинята Тар е в оранжево

Религията от ведическия период (1500 до 500 пр.н.е. [1]) (също известна като ведизъм, ведически брахманизъм (също браманизъм), древен индуизъм или в контекста на индийската античност просто брахманизъм (също браманизъм)[2]) е исторически предшественик на модерния индуизъм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Инициация на религиите в Индия
  2. Енциклопедия Британика от 2005 г. използва всички тези термини за "ведизъм", "ведически брахманизъм" и "брахманизъм", но запазва "ведизъм" за най-ранния етап, предхождащ брахма периода и определя "брахманизма" като "религия на Древна Индия, която еволюира от ведизма. Името произлиза от преобладаващата позиция на свещеническата класа, брахманите, и от нарастващото разбиране и важност, давана на брахмана като върховна сила."
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Historical Vedic religion“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.