Верига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Broad chain closeup.jpg

Веригата (синджир) представлява поредица от звена (халки или метални пластини), свързани помежду си чрез взаимно преплитане, пресоване или занитване. Най-често са изработени от метал. Различните видове вериги имат различна структура и предназначение. Най-големите вериги се употребяват за окачване на корабни котви и тежат до десетки тонове. Най-малките се използват като украшения и обикновено се изработват от ценни метали.

Видове вериги – според тяхното приложение[редактиране | редактиране на кода]

Задвижващи вериги[редактиране | редактиране на кода]

Структура на втулко-ролкова верига за задвижване

Използват се в т.нар. верижни предавки, които представляват зъбни колела закрепени неподвижно на валове, като движението от единия вал се предава на другия посредством безкрайна гъвкава връзка – задвижваща верига. Работят при големи скорости – до около 25 m/s. Според конструкцията си задвижващите вериги биват:

  • Втулко-ролкови вериги – изработват се от метални пластини (вътрешни и външни), съединени едно за друго посредством запресовани в двата края валячета (плътни оси). С цел намаляване на триенето при работа, преди запресоването, върху валячетата се поставят втулки, които свободно да се въртят около тях, а след това се поставят ролки. Ролките намаляват триенето, по време на работа, като се търкалят по контактната повърхност на зъбните колела.
  • Зъбни вериги – изработени са от метални пластини със специфичен зъбен профил и съединени посредством нит. При зъбните вериги зъбните колела предават движение посредством директен контакт с профила на звената.

Режещи вериги[редактиране | редактиране на кода]

Структура на режеща верига Oregon10

Те са работен инструмент на преносими верижни триони, мобилни или стационарни верижни установки и се задвижват от тях. Служат за рязане на различни видове материали: дърво, пластмаса, бетон. По конструкция наподобяват зъбните вериги, но освен зъбен профил за предаване на движението, някои от звената имат режещ зъб, посредством който се осъществява рязането. Геометрията и материала от който е изработен зъба, обуславят приложението (вида материал, който може да бъде разрязан с всяка една режеща верига).

Товароподемни вериги[редактиране | редактиране на кода]

Използват се в различни видове подемни механизми и машини: макари, лебедки, телфери, кранове и т.н за окачване и вдигане на товари. Работят при малки скорости 0,25 до 0,5 m/s.

Теглителни вериги[редактиране | редактиране на кода]

Намират приложение в елеватори, транспортьори и други транспортни съоръжения. Използват се при работни скорости до 1 m/s.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]