Виза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Виза.

Виза произлиза от carta visa на латински език и представлява документ издаден от държавата даваща достъп на дадено лице до територията си за определен период от време и при спазването на определени цели на пътуването. Много държави изискват валиден паспорт и виза за да разрешат достъп на чужди граждани до територията си.

Българските граждани могат да пътуват безвизово до почти всички държави в Европа, както и много държави в Южна Америка и Азия.

Специфика по държави[редактиране | редактиране на кода]

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Имигрантска виза[редактиране | редактиране на кода]

Имигрантската виза (зелена карта) се издава на три основни принципа:
виза на основа работа
виза на основа на семейство
виза на основа Програмата за разнообразяване на имигрантския поток
Имигрантската виза дава възможност на неамерикански граждани да пребивават законно в САЩ с право да влизат и излизат от страната по всяко време.

Виза на основа работа[редактиране | редактиране на кода]

Тази виза се издава посредством форма I-140, подадена от американски работодател към Службата за гражданство и имиграция на САЩ с цел законно пребиваване в страната на негов служител.

Виза на основа семейство[редактиране | редактиране на кода]

Подавана в Службата за гражданство и имиграция на САЩ чрез форма I-130 тази виза позволява пребиваването на неамерикански гражданин в САЩ ако е сключил законен брак със законен гражданин на страната.

Неимигрантска виза[редактиране | редактиране на кода]

Дори когато неамерикански гражданин влиза в САЩ с цел временно пребиваване има нужда от издадена виза за определената цел. Неимигрантските визи са няколко вида:
с цел туризъм
с цел лечение
с цел временна работа
с цел образование
Според закона на САЩ кандидатстващите за неимигрантска виза трябва да предоставят доказателство за пребиваването си и да покажат че нямат намерение да имигрират там. Издаването на неимигрантски визи е силно индивидуално – на двама кандидатстващи за един и същи тип виза може да им бъдат изискани различни документи и да им бъдат зададени различни въпроси.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]