Влакът на Джоу Ю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Влакът на Джоу Ю
РежисьориСун Джоу
ПродуцентиХуан Дзянсин, Сун Джоу
СценаристиСун Джоу
В ролитеГун Ли
МузикаShigeru Umebayashi
Жанрромантичен
Премиера1 август 2002
(Китай)
СтранаКитай
Езикмандарин
Външни препратки
IMDb Allmovie

Влакът на Джоу Ю (на китайски: 周渔的火车; на пинин: Zhōu yú de huǒchē) е китайски филм от 2002 г., базиран на романа на Бей Цун и режисиран от Сун Джоу, с участието на Гун Ли и Тони Люн Ка-Фай.

Една любовна история, протичаща по релсовите линии между Чунян и Самнин. Джоу Ю е художник на порцелан от Санмин, провинция Фудзиен, която се влюбва в срамежливия поет Чън Цин. Една необуздана любов която се заражда спонтанно. Той живее в Чунян, провинция Хъбей, няколко хиляди километра от нея. Библионекар е, а това не му носи големи доходи и мъжът вижее в нищета. Въпреки всичко това не преди на красивата Джоу Ю, подтиквана от силата на любовта, да работи усърдно и да пътува за да се грижи за Чън Цин. Всяка седмца тя хваща по дългия път на железопътните линии за да се срещне с него, след което двамата се отдават на страстни любовни ласки, копнежът така и ненаситен. Това е така докато по време на едно от дългите си и вече уморителни пътувания с влак тя не среща ветеринарния лекар Джан Циен.

Гун Ли играе ролята на двама персонажа, които се различават само по прическите си, а именно Джоу Ю и късокосата Сиу. Филмът е изграден от много ретроспекции без определен хронологичен ред. Отношенията между двете жени са неясни до края на филма. Историята се развива в град Чунян (провинция Хубей) и Санмин (провинция Фудзиен).

Заглавието се отнася до поетична компилация, публикувана от героя във филма, изигран от Тони Люн. Историята започва на събитие за подписване на книга и води до спомените за срещите на двамата влюбени. Джоу Ю поддържа връзката си, пътувайки с влака, оттук и заглавието на филма.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Гун Ли като Джоу Ю
  • Тони Люн Ка-фай като Чън Цин
  • Сун Хунлей като Джан Циен

Зад кадър[редактиране | редактиране на кода]

Този филм е адаптация на романа „Крясъка на Джоу Ю“ от 1999 г., написан от Бей Цун. Оригиналната книга е уникална история за любов, разказваща за отношенията между един мъж и две жени. Режисьорът е бил пленен от повествованието на романа и закупува правата за филмова адаптация. Впоследствие кани самия автор на книгата, Бей Цун, да работи с него по сценария. Така се създава сценарият за филма, наречен „Влакът на Джоу Ю“, който преработва и задълбава темата за любовта, превръщайки я в история за една жена и двама мъже.

Във филма актрисата Гон Ли изиграва страстни сцени, които стават фокус на внимание от страна на медиите, като това се превръща и в главния акцент на рекламната кампания на филма. Един от главни герои, изпълняван от Тони Люн Ка-фай, заявява, че този филм, в сравнение с предишния му проект „Любовник“, по-скоро изразява чистото усещане за любовта, дори в сцените с еротично съдържание.

Тони Люн Ка-фай, който е участвал в множество хонгконгски филми, споделя, че изявата му в този филм е била голямо предизвикателство и един от най-стресиращи преживявания в неговата актьорска кариера.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zhou Yu's Train в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​